Arra vagyok a legbüszkébb, hogy itt vagytok

Tegnap Miskolcon egy rövid nyilvános előadás, kérdés-felelek után szokásosan jött a szelfizés. Nagyon sokan voltak, nagyon sokáig tartott. Utána vagy húsz gimnazistával, egyetemistával még körülültünk egy asztalt és hosszan beszélgettünk – írja Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

Elképesztőek voltak. Kis faluk helyzete, a cigányok sorsa, a magyar mezőgazdaság(!), és számolatlan más kérdés érdekelte őket. Ja! És hogyan lehetnek politikusok. Egy ilyen két óra után már szívesen ennél egy levest és mennél. Miskolc messze van a Balatontól, csütörtökön meg jön Győr. Nehezen véget vetettünk a beszélgetésnek, várt a kötelező húsleves.

De aztán jön még egy fiú és kérdezi:

– Mire vagy a legbüszkébb politikai pályád alatt?

Látszólag könnyű kérdés. De elgondolkodtatott. Lennének egyszerű válaszok. Hiszen mégis csak miniszterelnök lettem 43 évesen, jó ügyekért küzdöttem. Találkoztam az akkori világpolitika majdnem minden fontos emberével, itthon harcban álltam, de ezt királyok, államfők, miniszterelnökök sora nagyra értékelte. De ez túl banális lett volna. Ezért aztán azt mondtam neki:

– Tudod, nem győzni nehéz, hanem a vereség után felállni. Nem a 17 százalékos támogatottságról beszélek. Nem arról, hogy ma a DK a legerősebb ellenzéki párt. Pedig pár éve egy lyukas garast se adtak volna értünk. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy itt vagytok. Nyár közepén eljöttök egy politikai beszélgetésre, hogy kérdeztek, hogy leültök és nem csak egy fénykép kell. Hogy nem akartok elmenni. Hogy sikerült adnunk valamit nektek, ami nagyon fontos. Érdekel a hazátok sorsa. Ezért autózom oda-vissza 650 kilométert. Mert ez a legnagyobb dolog, amit elértem.

És tudják, ez nem amolyan politikus bullshit.

Így is gondolom. Nehéz elindulni Kötcséről, a család mellől, amikor végre együtt vagyunk sok hónap rohanás után. De amikor ott vagyok, akkor azt gondolom és érzem: talán soha fontosabbat nem tettünk még.

https://www.facebook.com/gyurcsanyf/posts/2720404004658711

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük