Operatív törzs: át kell alakítani az oltási tervet, -ezek szerint volt- az oltásfelelős pedig: a háziorvos!

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy a várt 18 ezer Moderna vakcina helyett csak 11 ezer érkezett. Azt is elmondta, hogy emiatt át kell alakítani az oltási tervet.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy magánszemélyek az érvényben lévő korlátozási szabályok ellenére gyülekezést tartottak a Hősök terén. Igazoltatták őket és figyelmeztették a résztvevőket, a szervezőkkel és felszólalókkal szemben közigazgatási eljárás indult.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat: 124 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. 3682 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen.

Elhunyt 54 többségében idős, krónikus beteg- Müller elmondása szerint mindannyian rendelkeztek valamilyen alapbetegséggel. 46 éves volt a legfiatalabb és 96 éves a legidősebb elhunyt.

Az első, egészségügyi dolgozóknak szóló „oltakozási” kör befejeződött,

már csak néhányan vannak, akik ebben az akcióban nem tudtak részt venni, ők a későbbiek még hozzájuthatnak. A második körben, az elmúlt 4 napban beoltották az idősotthonok és szociális intézmények lakóit is, több mint 72 ezer gondozott és dolgozó került beoltásra. Nem minden otthonban tudtak eljutni az oltócsoportok, az aktív fertőzéssel küzdő otthonoknak ebből a körből ki kellett maradniuk.

Attól függően, mennyi vakcina érkezik az országba, a 89 évesnél idősebbek oltása következik ezen a héten a háziorvosi praxisokban, 10 adag áll a rendelkezésükre.

Müller közölte, hogy át kellett dolgozni az oltási tervet, mert a 18 ezer Moderna vakcina helyett csak 11 ezer érkezett. A tájékoztató időpontjában is ülésezik az oltásért felelős törzs. Arra kérte a háziorvosokat, hogy

figyeljék az üzeneteket a friss információkkal kapcsolatban.

Eddig nagyjából 238 ezer főt oltottak be,

több mint 61 ezren közülük a második oltást is megkapták, ők a második oltás után egy héttel védettnek tekinthetők. Ugyanakkor nincs olyan vakcina, amely 100%-os biztonságot nyújtana.

A héten 85 410 Pfizet-vakcinát vár Magyarország, a Moderna-vakcinák száma bizonytalan.

Mindenért a háziorvos.….

„Természetesen a háziorvos dönt az olthatóságról, mint ahogy minden olthatóságról mindig az oltóorvos dönt. Ahhoz, hogy a harmadik szakaszt elkezdjük, a legidősebb honfitársak oltását, a házorvosok megkapták azt a listát, akik jelentkeztek védőoltásra”

– mondta kérdésünkre válaszolva. Hozzátette, azért is fontos, hogy az orvosok döntsenek az olthatóságról, mivel ők ismerik a betegeik kórtörténetét, és ott helyben el tudják dönteni, oltható-e az idős személy.

„Dönthet úgy, hogy nem javasolja, vagy átmenetileg nem javasolja, és betegségéből adódóan később olthatóvá válik a személy”

– magyarázta.

A háziorvosok a Moderna egy ampulláját kapják, ebben 10 ember oltására megfelelő adag van. A háziorvosnak azt is tudnia kell, hogy ha egy érintett nem mobilizálható, vagy ha nem a hivatalos lakcímén, hanem az ország másik végében tartózkodik.

tavasz

2 thoughts on “Operatív törzs: át kell alakítani az oltási tervet, -ezek szerint volt- az oltásfelelős pedig: a háziorvos!

  • Mi van akkor, ha a praxisban csak 8 fő 89 éven felüli van? Mi lesz a maradék 2 adag oltóanyaggal? Mi van akkor, ha a praxisban 23 89 évesnél idősebb ember él? Regisztrált is mind, mindegyik alkalmas az oltásra, de a praxis csak 10 adag oltószert kapott. Sorsolni fognak? Fejetlenség a köbön. Nem az lett volna a célszerű, hogy felmérik praxisonként hány ember felel meg a feltételeknek, és annyi adagot küldeni oda?

  • A páromat csak a t-online-os e-mail címemmel tudtam regisztrálni. Neki van alapbetegsége. Majdnem mindennap jön neki e-mail, amit nem tudok megnyitni. Valamiért a szerver letiltja. Az én gmail címemre csak semmitmondó közlemény jött kétszer. Miért nem lehetett egy e-mail címről több családtagot regisztrálni? Taj-szám alapján is lehetett volna szűrni a többszörös jelentkezést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük