Kerítésen innenKultúra

Átrium: köszönettel tartozunk Fekete Péternek és Vidnyánszky Attilának. Nélkülük, az ő pusztító és romboló szándékuk nélkül ez az összefogás soha nem jöhetett volna létre!

Átrium: köszönettel tartozunk Fekete Péternek és Vidnyánszky Attilának. Nélkülük, az ő pusztító és romboló szándékuk nélkül ez az összefogás soha nem jöhetett volna létre!

„Jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy a következő hetekben az Átrium utolsó előadásait láthatják, akik jegyet váltottak rá. Az utolsó Az Őrült Nők Ketrecét, az utolsó Igenist, az utolsó Isteni végjátékot… és így tovább. Nem tudjuk tovább tartani a színházat” – írta csütörtök esti posztjában az Átrium Színház. Ma vasárnap van és úgy tűnik, a nézők összefogtak a teátrumért.

“Nagyszerű hírről számolunk be szokásos éjjeli posztunkban

A ma beérkezett felajánlások feldolgozása után elmondhatjuk, hogy

2022. június 27. és július 3. között összesen 16.988.979 forint érkezett felajánlásként az Átriumhoz, egyszeri támogatásként, Mecénás Klub-tagságként, székkeresztelőként.”

-írta közösségi oldalán az Átrium csapata.

“A képen válogatás nézőinknek az adományhoz fűzött üzeneteiből.

 

KÖSZÖNJÜK minden adományozónknak,

Ashburntől Mikepércsig, Mosonmagyaróvártól Hetényegyházáig, Lipótvárostól Miskolcig, Brooklyntól Soroksárig, Mohácstól Szadáig, Balatonfüredtől Kolozsvárig, Balassagyarmattól Zsarolyánig, Yad Hanától Bobáig, Boråstól New Yorkig! 

Az összeget természetesen az Átrium munkatársainak munkabérének kifizetésére fordítjuk.

Ez a kép újra eggyel élesebb, mint előző nap.

Soha nem gondoltuk volna, hogy ezt fogjuk mondani, de emiatt végtelen nagy köszönettel tartozunk Fekete Péternek és Vidnyánszky Attilának. Nélkülük, az ő pusztító és romboló szándékuk, gátlástalan hatalomfitogtatásuk és mindent elsöprő területfoglalásuk nélkül ez a valódi és tényleg létező összefogás soha, de soha nem jöhetett volna létre.

Ma sokkal többet tudunk arról, mit jelent közönségünknek – és ami a legmeglepőbb: nem csupán közönségünknek, hanem ennél sokkal több embernek – az Átrium. Mi is sok mindent megértettünk abból, amit ezen a helyen csinálunk, ami valami furcsa, különös módon sokkal több, mint egy színház.

Mert egy közösség jött létre. Ez a közösség rendkívül sokszínű és összetett, a közös nevezője ez a hely, ami ad nekik valamit.

Ahogy a vég nélkül sorjázó üzenetekből megpróbáltuk összerakni, itt valami olyasmivel találkoznak, amivel másutt ritkán. Hogy nem kell megfelelni a közösség szabályain kívül semmi és senki másnak. És ezek a szabályok értelmesek és a közösségért vannak. Hogy mindenki lásson és halljon, hogy ne zavarjuk egymás intim szféráját, hogy mindenki tisztelje a másik munkáját, szórakozását, kikapcsolódását. Vagyis aminek meg kell felelni, az csupán az együtt létezés logikájából következik.

Ezen felül lehetsz, aki akarsz. Szabad vagy

Mintha ez a szabadságszeretet áradna minden levélből, kommentből.

Szóval ezt – de csak ezt! – tényleg köszönjük Attilának, Péternek és barátaiknak.

Ezt a gyűjtést nem mi indítottuk, hanem ti. Kevesebb, mint egy hét alatt összegyűjtöttetek nekünk annyit, amennyit az NKA pályázatán nyertünk el (csak éppen nem adják ide, mert nem tudják, ki tudná aláírni, amit egy kuratórium már aláírt). Ti ezt a pénzt már el is küldtétek, és néhány munkanap múlva megérkezik. Mindeközben folyamatosan dolgozunk azon, hogy csütörtökön este egy valódi alternatívát mutassunk fel nektek az Átrium működésére, amit felelősséggel vállalni lehet, mert nem szeretnénk senkit hitegetni.

Pár nap alatt ennyi pénz, az maga a csoda

De még közel sem elég arra, hogy a színház hosszabb ideig stabilan működjön. (Gondoljátok el, készült produkció, amelyre 400 millió forint állami támogatás ment el, egyetlen produkcióra! Ez az összeg a mi kétéves működésünket fedezte volna!) Viszont: ha ez így folytatódik, egyáltalán nem kizárt, hogy ennek a fedezete meglegyen. Most még nem merünk elkiabálni semmit. Kérjük, osszátok meg a helyzetet ismerőseitekkel, barátaitokkal, kollégáitokkal. Akik az elmúlt napokban az örömüket fejezték ki egy kulturális intézmény, egy színházműhely bezárása felett, boldogok voltak attól, hogy egyesek elveszítik a megélhetésüket, egzisztenciájukat, ők nem fognak örülni. De ez nem érdekes. Mi nagyon is örülünk ennek a hihetetlen szeretetnek.

Mintha az előadások végén zajló taps és ünneplés most egyben zuhant volna ránk, az elmúlt tíz ebbe fektetett évünk minden egyes előadásvégi tetszésnyilvánítása egyszerre.

Felfoghatatlan élmény

Nem volt reális, hogy ilyet ember átélhet, amit mi az elmúlt napokban nektek köszönhetően. Mert világossá vált, amiben csak bízni tudtunk eddig: magatokkal viszitek azt, amit ebben a kis moziból átalakított, kopottas színházteremben adni tudunk nektek. És él bennetek. Tényleg él. Tudjátok, milyen ezt átélni? Nem, nem tudjátok. És mi sem tudjuk elmondani, mert nem lehet. Hát kurva jó, na.

Ezért is szeretnénk, ha eljönnétek július 7-én hozzánk. Aki nem tud jegyet venni, mert már támogatott bennünket, vagy már nem jut neki jegy, az is jöjjön el, üljön le a bisztróban. Legyetek velünk! (Kapunyitás: este negyed 10, előtte előadás van a bisztróban, annak a végéig nem lehet bejönni, a koncert háromnegyed 10 körül kezdődik.)

Előtte napközben menjetek el az ország legszuperebb helyeire, Váctól Budaörsön át Badacsonyörsig, Óbudától Újlipótvároson át Ferencvárosig, de akár hozzánk is jöhettek reggel 8-tól este 6-ig arra a kávéra. Addig is mindenért köszönet, az Átrium csapata: rendezőink, tervezőink, színészeink, zenészeink, táncosaink, akár hát-, akár előtérben dolgozó műszaki, technikai, művészeti, adminisztratív, ügyviteli, gazdasági, tisztasági, kiszolgáló és ügyeleti alkalmazottunk, munkatársunk, önkéntesünk, partnereink és beszállítóink nevében. Nagyon köszönjük annak a kevés szaktársunknak, társulatnak is, akik nyilvánosan vagy személyes üzenetben kiálltak mellettünk vagy a szolidaritásukról biztosítottak bennünket. Köszönjük azoknak a játszótársainknak, akik itteni jövedelmüket vagy annak egy részét ajánlották fel a színház megmaradása érdekében.

Van olyan barátunk, aki szintén óriási gesztust tett, de nem merjük neki nyilvánosan megköszönni, mert baja lehet belőle. Hát nem elkeserítő, hogy itt tartunk?

Addig is terjesszétek, hogy támogatásra szorulnak a független kulturális intézmények, ezen belül a nehéz helyzetbe került színvonalas színházi társulatokat. Aki teheti, segítse jegyvásárlással vagy ahogy módjában áll a Centrál Színházat és a Pintér Béla és Társulatat is. És – ami nekünk önző módon a legfontosabb – támogassátok az Átrium megmaradását: https://tamogatas.atrium.hu Köszönjük, ha elolvastátok, még ha kicsit hosszúra is nyúlt!

Új hét jön, új remény.”

Kapcsolódó

About Author

Szólj hozzá!