A „hazugság ára” alcímet viselő „Elkxrtuk”-ot csak hazugság árán tudták bemutatni. És a végén még arról is hazudtak. „Ennyi!”

Van abban valami egészen sajátos, hogy a „hazugság ára” alcímet viselő fideszes propaganda-film brüsszeli bemutatója a mozi vezetőivel való levelezésem alapján egy testes, fideszes hazugságon alapult – kezdte bejegyzését Ujhelyi István Európa parlamenti képviselő közösségi oldalán.

 Idén november 9-én tartották a kormánypárt által támogatott propaganda-thriller „nemzetközi bemutatóját” Brüsszelben, az egyik helyi moziban

A közmédia teljes puccparádéban ki volt rendelve az eseményre, a KESMA-birodalom összes platformja

„óriási sikerről”, „átütő sikerről”

és a film iránt érdeklődő tömegekről számolt be. Számháborúba nem igazán érdemes belemenni, mert nem ez a lényeg a történetben, de tény, hogy Márki-Zay Péter ugyanezen az estén tartott közösségi fórumot az egyik brüsszeli hotel bárjában és ott több mint kétszáz ember zsúfolódott össze, míg az „Elkxrtuk” bemutatóján jóindulattal is csak néhány lézengtek a Fidesz EP-delegációjának tagjai és munkatársai mellett. Ez utóbbit egyébként az a kevés fényképfelvétel is bizonyítja, amelyet épp a Fidesz politikusai tettek közzé saját oldalaikon: ezeken jól látszanak a foghíjas széksorok, szemben a kormánysajtó dübörgő „teltházról” szóló, ezek alapján egyértelműen hazug beszámolóival.

A propaganda-film „nemzetközi bemutatójának” azonban nem ez az egyetlen fonáksága

A fideszes sajtó Deutsch Tamás nyilatkozatára hivatkozva arról számolt be, hogy egyesek megpróbálták

„megfúrni”, illetve „szabotálni”

a film bemutatóját. Ehhez képest valami egészen más az igazság. Utánajártam az esetnek: érdekelt, hogy mi is történt valójában, illetve, hogy a nagy sikerre való tekintettel a brüsszeli mozi vetíti-e még a kormánypárti propaganda-thrillert. Az üzemeltető cég írásban arról tájékoztatott, hogy

a filmet csak egyetlen alkalommal, aznap este vetítették, de már ezt is megbánták.

Kiderült, hogy a mozinak fogalma sem volt előzetesen arról, hogy milyen film miatt bérelték ki a termet aznap estére, még annak pontos címéről is csak a vetítés előtti napokban értesültek, amikor valaki telefonon erről érdeklődött náluk. Mint elmondták: nem hivatalos, hanem egy gmail-es emailcímről egyeztettek velük az esemény részleteiről, vagyis csak a bemutató előtt jöttek rá – némi kutatást követően -, hogy valójában egy konzervatív pártalapítvány bérelte ki a termet tőlük.

„Mondtuk nekik, hogy nem akarunk semmilyen politikai párttal ilyen módon kapcsolatba kerülni. Meg is kértük őket, hogy legalább fotókat ne készítsenek az eseményről a teremben és a mozi előtt sem, de ezt a kérésünket megtagadták. Sok eseményünk, bemutatónk van a világ minden tájáról, sokan bérelik ki a termet hasonló célból. Általában minden rendben zajlik. De most, sajnos átvertek minket”

– válaszolta levélben a megkeresésemre a mozi egyik vezetője, hangsúlyozva, hogy cégük egyik fontos alapértéke a szélsőséges politikától való távolságtartás, a sokféleséget hirdető, toleráns kirekesztés-ellenesség.

„Sajnáljuk, ami történt, legközelebb óvatosabbak leszünk”

– olvasható a nekem küldött levélben.

Mindezt azért osztom meg Önökkel, mert tökéletesen megmutatja a Fidesz propaganda-gépezetének hazug működését

Nem számít, hogy a kamu sikerjelentésekkel szemben alig voltak a filmbemutatón. Ez nem érdekes. Nem számít, hogy a „nemzetközi bemutató” valójában annyit jelentett, hogy egy szűk körnek egyszer levetítették a filmet, amelyet azóta már nem is játszanak többet. Ez sem érdekes. Az ugyanis

bőven mindent elmond, hogy a „hazugság ára” alcímet viselő filmet is hazugság árán tudták csak bemutatni. És a végén még arról is hazudtak. „Ennyi.”

Forrás

Kapcsolódó

 

Van abban valami egészen sajátos, hogy a „hazugság ára” alcímet viselő fideszes propaganda-film brüsszeli bemutatója a mozi vezetőivel való levelezésem alapján egy testes, fideszes hazugságon alapult - kezdte bejegyzését Ujhelyi István Európa parlamenti képviselő közösségi oldalán.

One thought on “A „hazugság ára” alcímet viselő „Elkxrtuk”-ot csak hazugság árán tudták bemutatni. És a végén még arról is hazudtak. „Ennyi!”

  • 2021.11.28 at 08:06
    Permalink

    Láttam a filmet, ami nem lenne rossz, ha csak az alaptörténetet – fiatal pár sajátos küzdelme a hatalommal szemben – és a szép képeket tekintjük. De hát a filmet mélyen áthatja a „történelmi” hazugságok garmadája: Dobrev Klára sohanemvolt politikai hatalma, a „kiszivárogtatott” felvétel kalandos eljuttatása az ellenzékhez, az MTV székházat ostromló huligának forradalmi ifjúsággá avanzsálása, stb. Kálomista – hogy egyenlítsen – készíthene ellenfilmet a Disztópia c. könyv alapján orkánviktor legnagyobb dicsőségére!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest