Kerítésen túlKiemelt hírek

Ausztria meglépte: hétfőtől “legfeljebb 20 napig” teljes körű, országos zárlat lép életbe!

Figyelem! Új Covid-szabályok az iskolákban!

Az osztrák lakosság 66 százaléka teljesen be van oltva a koronavírus elleni védőoltással, ami Nyugat-Európában az egyik legrosszabb arány, az ország fertőzési aránya pedig siralmas: a kontinens legmagasabb fertőzési arányával rendelkeznek, 100 ezer főre vetítve ugyanis 971,5 fertőzés jut – írja a Sky News. Ausztria meglépte….

Két tartomány, Salzburg és Felső-Ausztria már korábban is szigorú korlátozásokat vezetett be a fertőzés terjedésének megfékezésére, melyeket az oltottakra is kiterjesztettek, és jövő héttől teljes zárlatot rendeltek el: az iskolák is bezárnak, és teljes körű kijárási tilalom lesz érvényben.

A fertőzöttek számának rekordmértékű emelkedését látva

szigorú intézkedések jönnek Ausztriában. a lezárásokon túl, amiről már tudni lehetett, az osztrák kancellár ma bejelentette a kötelező oltás bevezetését februártól.

Ha sikerül végigvinni ezt az intézkedést, akkor Ausztria lesz az első olyan ország a világon, ahol széles körben kötelező lesz a koronavírus elleni oltás, nem csak azoknak, akiknél nagy a kockázat a víruskitettség szempontjából.

Az oltatlanok már most sem hagyhatják el a lakásukat, csakis létfontosságú célokkal, és a lezárás feloldását követően is ki lesznek tiltva a nyilvános helyekről. Csütörtökön több mint 15 ezer új koronavírusos esetet jelentettek az országban, ami új rekordot jelent. Eddig az ország lakosságának 65 százaléka oltatta be magát, ami Schallenberg szerint „szégyenletesen alacsony”, a nyugat-európai országok között a második legalacsonyabb Liechtenstein után.

Mindez nálunk….

Az utóbbi 24 órában elhunyt 135 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 32 780 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 837 584 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 128 124 főre emelkedett. Jelenleg 6122 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 613-an vannak lélegeztetőgépen – olvashatók a friss számok a kormányzati honlapon.

A tájékoztatásból kiderül, hogy egy nap alatt 51,9 ezer új tesztet végeztek – ezzel újabb határt lépett át a tesztek száma és immár meghaladta a 8 milliót. A szerdán publikált számok alapján a laboratóriumi vizsgálatok elkeserítően magas aránya, 21,74 százaléka bizonyult pozitívnak – ez a korábbi napokénál is magasabb érték. A pozitivitási arány jelenleg már jóval nagyobb a WHO ajánlásánál, amely szerint az 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány. (Ez az arány érdemben magasabb a WHO által maximális határként megszabott 12 százalékos értéknél is.)

A beoltottak száma 6 017 807 fő, közülük 5 788 775 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 765 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették

Az utóbbi egy napban csupán 4,8 ezer embert oltottak be az első oltással, ez az előző napokéhoz hasonlóan alacsony érték. Az összes, Magyarországon eddig beadott koronavírus elleni oltás száma pedig immár meghaladja 11,8 milliót.

Lassan, de beindulnak a szigorítások

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében szombattól visszatér az év első felében már megszokott maszkviselés a zárt helységekben és az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban ismét az oltás felvételére kérte az oltatlanokat:

„nyakig vagyunk a negyedik hullámban, mindenki el fogja kapni a vírust, de nem mindegy, hogy milyen következményei lesznek. Akik nincsenek beoltva, azok életveszélyben vannak”.

Megjelentek a legújabb védelmi intézkedésekről szóló jogszabályok.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett szombattól ismét maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken.

A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt.

A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében oltási akcióhét lesz november 22-28. között, a kórházi oltópontokra akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet menni oltásra. (forrás)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Ausztria meglépte: hétfőtől “legfeljebb 20 napig” teljes körű, országos zárlat lép életbe!

Szólj hozzá!