Ingázók, vagy csak úgy Ausztriába utazók! Drasztikus szigorítás jön hétfőtől és szerdától!

Vasárnap Ausztria kőkemény határellenőrzést jelentett be hétfőtől valamennyi határán. És ez még nem minden! A vasárnapi bejelentés után a napi és heti ingázók ismét bizonytalanságban érezhetik magukat. A hét közepétől – szerdától – lép életbe, hogy a kijáró magyar munkásoknak is regisztrálni kell és hét napnál nem régebbi negatív koronavírus teszttel kell rendelkezniük. 

Miért?

Szigorítja az ellenőrzést a határokon az osztrák hatóság, ugyanis szerintük meg kell akadályozni a nem létfontosságú utazásokat

− jelentette be Karl Nehammer osztrák belügyminiszter vasárnapi közleményében. Az utazók, akik vasárnap este érték el a hegyeshalmi határátkelőt, ízelítőt kaptak a hétfőtől várható többórás várakozásból. Nehammer elmondása szerint valamennyi szomszédos ország belügyminiszterét tájékoztatják a döntésről.

Az utazási mozgásokat abszolút minimumra kell csökkenteni

– magyarázta közleményében a miniszter.

„Csak néhány kivétel lesz, amelyek valóban feltétlenül szükségesek. Most szigorítjuk a határok ellenőrzését, és ezáltal szigorítjuk az ellenőrzési nyomást a Covid-intézkedések betartása érdekében”

– mondta a belügyminiszter – tudósított az osztrák közszolgálati rádió és televízió honlapjára hivatkozva az Autószektor. A szigorú határellenőrzés mellett egyébként Ausztria arra készül, hogy

a jövő héten egyes belső korlátozásokat óvatosan felold, így várhatóan megnyílhatnak az üzletek és az iskolák.

Ausztria eddig is ellenőrizte a Magyarország, Szlovénia, Csehország és Szlovákia felől érkezőket.

A véletlenszerű ellenőrzéseket most jelentősen meg kell erősíteni az eddig nem ellenőrzött határokra is, mint német-osztrák vagy éppen olasz-osztrák – írja a belügyminiszterre hivatkozva az orf.at. A vasárnapi bejelentés után a napi és heti ingázók ismét bizonytalanságban érezhetik magukat.

A hét közepétől – szerdától – lép életbe, hogy a kijáró magyar munkásoknak is regisztrálni kell és hét napnál nem régebbi negatív koronavírus teszttel kell rendelkezniük.

Helyzetüket némileg könnyíti, hogy a tesztet Ausztriában ingyen elvégzik, így aki a hét közepén tesztet csináltat, hétvégére nyugodtan haza jöhet és vissza mehet, mert az eredmény hét napig érvényes.

Az Ö3 osztrák rádióállomás éjfélkor is jelentős torlódást jelzett nem csak a magyar-osztrák, hanem a szlovák-osztrák és a cseh-osztrák átlépőkön is.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük