Autósok, figyelem: júliustól adóemelkedés jöhet – Ön szerint kevés az eddigi 100 forint/litert?

Minden adóforintért lehajol a regnáló kormány, feltehetően nem a Lánchíd felújítására gyűjtenek. Kifinomult képességük van az Ön adóforintjainak “átcsoportosítására”.

50 dollár alá esett a második negyedévben a Brent típusú olaj ára, és mivel a hazai üzemanyagok jövedéki adója ehhez van kötve, az adó mértéke július 1-től emelkedhet Magyarországon

– írja a Portfolio.

A magyar kormány 4 éve hozott egy olyan szabályt,

ami alapján, ha a Brent típusú kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor

a benzin jövedéki adójának mértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal emelkedik, amivel a benzinnél az adómérték literenként 125 forintra, a gázolajnál pedig 120,35 forintra nő.

2017 közepe óta a Brent hordónkénti átlagára 50 dollár felett alakult, így a szabály miatt nem változott az üzemanyagok jövedéki adója, idén azonban jelentősen csökkent az olaj ára, amivel az aktuális negyedéves átlagár bőven 50 dollár alá esett.

Határnap: július 1.

A Portfolio azt írja, a tárgynegyedévet követő hónap 1-jétől érvényes adómérték megállapítása a negyedév első napjától a negyedév utolsó hónapjának közepéig terjedő időszak Brent napi jegyzéseinek átlaga alapján történik, vagyis az áprilistól júniusig tartó második negyedév esetén a július 1-től érvényes adómérték megállapításához az április 1-től június 15-ig terjedő időszakot kell alapul venni. Ebben az időszakban a Brent átlagára a Reuters adatbázisa alapján (a NAV nem egészen ebből az adatsorból számol, de a végeredmény hasonló) közel 27 dollár, vagyis jóval 50 alatti az érték, ez alapján pedig a lap szerint

július 1-től a benzin jövedéki adómertéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nőhet, áfával 12,7, illetve 6,35 forint az emelkedés mértéke.

A fuvarozók, a mezőgazdasági termelők, az adómérték növekedésével azonos mértékben növekvő kedvezményt vehetnek igénybe. A MÁSZ tagvállalatai július 1-vel is a törvényben meghatározott jövedékiadó-mértéket alkalmazzák – írja a lap.

csurka László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük