Sorting by

×

Ahogy a kását, úgy az alkotmányozást sem eszik “olyan forrón”, mint ahogy eddig hitte az ellenzék! – Fleck Zoltán véleménye

Fleck Zoltán szavaiból arra következtethetünk, hogy egy esetleges kormányváltás után az “autoriter zárványok” lebontása lassabb folyamat lesz, mint azt korábban gondolták.

“Politikailag nehezen képzelhető el, hogy az ellenzék azzal az ajánlattal fordul a választókhoz, hogy szavazzatok ránk, de ha nyerünk, érintetlenül hagyjuk a NER Alaptörvényét, kétharmados szabályait és politikai kinevezettjeit”

– mondta Fleck Zoltán jogász, Márki-Zay Péter közjogi stábjának vezetője az Eötvös Károly Intézet (EKINT) és a Jelen hetilap szerdai sajtóbeszélgetésén.

Valamit tehát mondani kellene az alkotmányozásról,

a kétharmados törvényekről és a Fidesz által megválasztott, hosszú időre bebetonozott közjogi szereplőkről, az elmúlt időszakban mégis inkább hallgatás övezte a témát ellenzéki oldalon. Pedig októberben úgy tűnt, Márki-Zay Péter előválasztási győzelmével az a Dobrev Klára által is támogatott (Karácsony Gergely részéről viszont ellenzett) gondolat kerekedett felül, hogy az ellenzék kormányra kerülve a formális jog szabályain átlépve egyszerű többséggel is hozzányúlna kétharmadot igénylő törvényekhez, pozíciókhoz és magához az alkotmányhoz is.

Konszenzus, vagy annak hiánya…..

Az ezzel kapcsolatos ígéretek elhalkulására az lehet a magyarázat, hogy még nincs konszenzus az ellenzéki pártok és Márki-Zay Péter között a jogállamiság helyreállításának mikéntjéről. Fleck Zoltán – aki a beszélgetésen az Eötvös Károly Intézet problémát összefoglaló tanulmányának egyik szerzőjeként vett részt – azt mondta, hogy az MZP által felkért közjogi stáb jelenleg a pártok közjogi szakértőivel egyeztet, de a végső döntést a pártvezetőknek kell meghozniuk, és

“talán nem titok, hogy ezen a szinten van még némi bizonytalanság”.

Kiderült az is, hogy a közjogi program tíz kommunikálható pontját már elfogadta és hamarosan nyilvánosságra hozza az ellenzék, de ezek nem érintik az alkotmányozás vagy a kétharmados szabályok kérdését. Mivel nincs elfogadott program, Fleck Zoltán túl sok konkrétumot nem tudott mondani, de az azért kiderült a szavaiból, hogy az ellenzék kormányra kerülve valamivel óvatosabban menne neki a NER “autoriter zárványainak”, mint azt az előválasztás alatt és után elhangzott nyilatkozatok alapján gondolni lehetett.

A cikk a Magyar Narancson folytatódik!

Előzmény

 

Fleck Zoltán

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.