Sorting by

×

Az államfő halála miatt félbeszakadt a női párbajtőr világkupa verseny Fudzsejrában

Meghalt az Egyesült Arab Emírségek államelnöke, Kalifa bin Zájid Ál Nahaján. 

A hetvenhárom éves korában elhunyt elnök halála miatt 40 napos gyászt hirdettek a közel-keleti államban

A minisztériumokban és a magánszektorban pedig háromnapos munkaszünetet rendeltek el.

Ennek következtében a pénteki selejtezők után félbeszakították a fudzsejrai női párbajtőr Világkupát.

A várakozásoknak megfelelően Mohamed bin Zájidot, Abu-Dzabi 61 éves trónörökösét választották meg az Egyesült Arab Emírségek új elnökének. A pénteken elhunyt államfő, Kalifa bin Zájid Ál Nahaján utódjának egyhangúlag történt megválasztásáról a WAM állami hírügynökség számolt be.

A néhai elnök 2004 óta vezette a dúsgazdag közel-keleti országot, de a színfalak mögött a valódi hatalmat már évek óta a szombaton államfővé választott féltestvére, a gyakran csak MbZ-ként emlegett Mohamed bin Zájid tartotta a kezében. A volt elnök egy 2014-es szélütés okozta hosszú betegség következményeként hunyt el.

Somfai
Somfai Péter, a női párbajtőrözők új vezetőedzője

Somfai Péter, a válogatott vezetőedzője ezzel kapcsolatosan a következőket nyilatkozta a Hunfencing.hu-nak.

“A nemzeti gyász miatt megállt az élet, a szervezők a verseny felfüggesztése mellett döntöttek. Most mindenki azon tanakodik, hogy átírja-e a repülőjegyét, elvégre vasárnap csapatversenyt is rendeztek volna. Szocsi után már másodszor járunk így. Szerettünk volna vívni egy jó csapatot, sajnos, ez van.”

Csak emlékeztetőül, az ukrán-orosz háború kitörésekor szakadt ugyancsak félbe az egyéni főtábla napján a szocsi Világkupa-verseny, emellett a fegyvernemnek elmaradt a kínai Vk-viadala is.

A selejtezőkből egyébként a kiemelt Kun Anna mellett Muhari Eszter és Nagy Kinga került a 64-es főtáblára, ám ennek különösebb jelentősége már nincs…

Koch Máté bronzérmes Heidenheimben

A 22 éves magyar vívó a pénteki viadalon a 64 között a francia Paul Allegre ellen 15-10-zel jutott tovább, majd a 32 között a csapatban olimpiai bajnok japán Koki Kanónál bizonyult jobbnak (14-9). A nyolcaddöntőben a Londonban egyéniben ötkarikás aranyérmes venezuelai Limardo Gascont 11-9-re győzte le a Vasas versenyzője, a negyeddöntőben pedig az egyéni világbajnok francia Yannick Borelt 15-11-gyel múlta felül.

Az elődöntőben aztán az egyéni ötkarikás címvédő, szintén francia Romain Cannone következett, akivel szemben 15-9-re alulmaradt Koch, aki így bronzérmet szerzett.

Koch
Koch Máté

A magyar versenyző a szezon során második alkalommal állhatott dobogóra világkupa-versenyen, így a júliusi, kairói világbajnokságon biztosan kiemelt lesz.

A további négy, főtáblára jutott magyar vívó egyetlen győzelmet aratott a 64-es mezőnyben: az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Siklósi Gergely a kínai Mát győzte le 13-8-ra, ám a következő körben kikapott izraeli ellenfelétől.

Férfi párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Heidenheim, 268 induló.

1. Romain Cannone (francia), 2. Houssam Elkord (marokkói), 3. Koch Máté (edző: Halla Péter, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Gabriele Cimini (olasz), …17. Siklósi Gergely, …38. Bányai Zsombor, …45. Nagy Dávid, …62. Andrásfi Tibor, …94. Keszthelyi Zsombor, …112. Hamilton-Meike Jonathan, …114. Fenyvesi Csaba, …186. Bakos Bálint, …201. Buta Levente, …233. Bartkó Levente, Berta Dániel sérülés miatt visszalépett.

Forrás: Hunfencing.hu / MTI

Aranyérmes a férfi párbajtőrcsapat Párizsban

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.