Az Amerikai Ügyvédi Kamara nyílt levélben szólítja fel a magyar kormányt, hogy állítsa le a közigazgatási bíróságok létrehozását.


Aláássák a a magyar jogrendszert

Nyílt levélben fejezik ki aggodalmukat amerikai ügyvédek amiatt, hogy a magyar parlament fideszes többsége nemrég megszavazta a közigazgatási bíróságok létrehozását. Az Amerikai Ügyvédi Kamara (American Bar Association, ABA) honlapján közzétett levél szerint a kormány ezzel a lépéssel aláássa a magyar jogrendszert, mivel az újonnan létrejövő szervezeteket a „politikai okból kijelölt” igazságügyi miniszter felügyeli majd.

Az ügyvédi kamara szerint a közigazgatási bíróságok létrehozása veszélyezteti a bírói függetlenséget, az új rendszer ráadásul sérti Magyarország független igazságszolgáltatás iránti elkötelezettségét.

A kormány állítsa le a párhuzamos bírói rendszer kialakítását

A kamara hangsúlyozza: a demokrácia alapját képezi az, hogy a bírák képesek pártatlanul értelmezni és alkalmazni a törvényeket, és hogy az igazságszolgáltatás független a politikai befolyástól.

A nyílt levél végén az ABA felszólítja a magyar kormányt, hogy teljesítse a jogállamiságra vonatkozó kötelezettségeit, állítsa le a párhuzamos bírói rendszer kialakítását, és állítsa helyre a közigazgatási bírósági rendszer legfelsőbb bírósági felügyeletét.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

A “magyar jogtörténet sötét időszaka”, vagy a “jogállam ünnepe” – a lényeg: jönnek a közigazgatási bíróságok

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét