Városi kurír
A napi fontos.

Az amerikai ügyvédek felszólítják a magyar kormányt: teljesítse a jogállamiságra vonatkozó kötelezettségeit

Aggódnak a magyar igazságszolgáltatás függetlenségéért

0 1 524

Az Amerikai Ügyvédi Kamara nyílt levélben szólítja fel a magyar kormányt, hogy állítsa le a közigazgatási bíróságok létrehozását.

Aláássák a a magyar jogrendszert

Nyílt levélben fejezik ki aggodalmukat amerikai ügyvédek amiatt, hogy a magyar parlament fideszes többsége nemrég megszavazta a közigazgatási bíróságok létrehozását. Az Amerikai Ügyvédi Kamara (American Bar Association, ABA) honlapján közzétett levél szerint a kormány ezzel a lépéssel aláássa a magyar jogrendszert, mivel az újonnan létrejövő szervezeteket a „politikai okból kijelölt” igazságügyi miniszter felügyeli majd.

Az ügyvédi kamara szerint a közigazgatási bíróságok létrehozása veszélyezteti a bírói függetlenséget, az új rendszer ráadásul sérti Magyarország független igazságszolgáltatás iránti elkötelezettségét.

A kormány állítsa le a párhuzamos bírói rendszer kialakítását

A kamara hangsúlyozza: a demokrácia alapját képezi az, hogy a bírák képesek pártatlanul értelmezni és alkalmazni a törvényeket, és hogy az igazságszolgáltatás független a politikai befolyástól.

A nyílt levél végén az ABA felszólítja a magyar kormányt, hogy teljesítse a jogállamiságra vonatkozó kötelezettségeit, állítsa le a párhuzamos bírói rendszer kialakítását, és állítsa helyre a közigazgatási bírósági rendszer legfelsőbb bírósági felügyeletét.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

A “magyar jogtörténet sötét időszaka”, vagy a “jogállam ünnepe” – a lényeg: jönnek a közigazgatási bíróságok

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ