Az amerikaiak már John Wayne-t sem tisztelik— Mi lesz így veled, egyszervolt vadnyugat?

A demokrata párt kaliforniai tagjai azt kérik, hogy nevezzék át a John Wayne repülőteret.  Ahhoz is ragaszkodnak, hogy az állam mindenhonnan távolítsa el a Duke-nak becézett sztár nevét, valamint bontsák le a rá emlékeztető köztéri alkotásokat is.

Rég volt, de igaz volt

A felháborodást a színész 50 évvel ezelőtt, 1971-ben a Playboynak adott rasszista interjúja váltotta ki.

„HISZEK A FEHÉR FELSŐBBRENDŰSÉGBEN MINDADDIG, AMÍG A FEKETÉKET NEM TANÍTJUK MEG A FELELŐSSÉGTELJES ÉLETRE. NEM HISZEM, HOGY HATALOMRA, VETŐPOZÍCIÓBA KELL JUTTATNUNK FELELŐTLEN EMBEREKET.”

– mondta egy interjúban közel 50 éve, majd így folytatta:

“NEM ÉRZEK BŰNTUDATOM AZÉRT, HOGY ÖT VAGY TÍZ GENERÁCIÓ ELŐTT EZEK AZ EMBEREK RABSZOLGÁK VOLTAK” .

Természetesen a Wayne-t elítélőkkel szemben ott állnak azok, akik úgy gondolják, tisztességtelen egy halott művészt, aki nem tudja magát megvédeni, eltörölni egy fél évszázaddal ezelőtti nyilatkozata miatt.

Trump is megszólalt

Minden idők legismertebb western színészének mondatai és személye annak köszönhetően kerültek reflektorfénybe, ami George Floyd rendőri brutalitás okozta halála miatt robbant ki. Az egész országon végig söprő lázongásnak legszélsőségesebb képviselői, már nem csak Kolmbusz szobrait döntenék le (mert az ő felfedezése tette lehetővé az őslakosok kiírtását), de Jézusét is mondván fehér bőrűnek ábrázolják, és akkor az egykori konföderációs dél történelmi személyiségeit és tábornokait, akiknek emlékeit szintén eltörölnék nem is említettük.

A szobordöntő mozgalom olyan mértéket öltött, hogy Donald Trump is megszólalt az emlékművek és műemlékek védelmében.

John Wayne

 

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük