Az „anonim közvéleménykutatók” tudják kit hívnak? – Elindult az irányított feltérképezés?

Elgondolkodott már azon, hogy ha egy magát anonim közvéleménykutatónak mondott bepötyögi az Ön számát a telefonba és irányított kérdéseket tesz fel, akkor kihez kerülnek a válaszai és ki lehet a kutatást megrendelő megbízó?

Indul a kampány….

A közvéleménykutatás fontos és komoly tudományág, aminek felkészült és becsületes művelőit igyekeznek kontárok devalválni. Gondolja meg, kinek válaszol és semmiképpen ne általánosítson!

Pécsi választókat keresnek közéleti témákról szóló közvélemény-kutatásra hivatkozva ismeretlen telefonszámról, hogy aztán a helyi ellenzéki polgármesterjelölt lejáratására alkalmas kérdéseket tegyenek fel – írja a Szabad Pécs.

A pécsi internetes újsági olvasói szerint egy-egy ilyen „közvéleménykutatás” alkalmával 15-20 kérdés hangzik el az őszi önkormányzati választással kapcsolatban, amelyek között az alábbiak is szerepelnek:

    • Kire bíznák a város irányítását: aki Orbán Viktorral összefogva megvédené az országot, vagy, aki Soros Györgyhöz hasonlóan beengedné a migránsokat?
    • Kire szavazna: Orbán vagy Gyurcsány jelöltjére?

A helyi közös, független ellenzéki jelöltre Péterffy Attilára vonatkozóan pedig a következő konkrét kérdést tették fel:

  • Akkor is szavazna-e Péterffy Attilára, ha kiderülne, hogy családon belüli erőszakot követett el?

Nem egyedi az eset

Több városból is érkezett jelzés hasonló közvélemény-kutatásokról. Korábban a merce.hu írt arról, hogy ugyanezt a mintát követő telefonhívásokról számoltak be Keszthelyen és Esztergomban is.

A keszthelyi Kisvárosunkért Érdekvédő Egyesület arról adott ki közleményt két héttel ezelőtt, hogy az egyik feltett kérdéssel azt sugallták, hogy Czuth Zoltán László, a KÉVE keszthelyi polgármesterjelöltje

„Brüsszellel megegyezve migránsokat akar Keszthelyre telepíteni”.

Esztergomban a Cserép János polgármester-jelöltet indító Szeretgom helyi civil szervezet szerint is hívogatják a telefonon választókat, akiket azzal riogatnak, hogy az ellenzéki jelölt migránsokat telepítene be megválasztása esetén.

A helyi ellenzéki szervezetek

mindhárom esetben az Amygdala Közvélemény-kutató Intézetet sejtik az akciók mögött, akik a kormánypártnak kedves témákban szokták megkérdezni a választókat. A Szabad Pécs megkereste a céget, hogy valóban ők állnak-e ezúttal is a „közvélemény-kutatás” mögött, cikkünk megjelenéséig még nem kaptak választ.

Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármesterjelölt Facebook-posztban közölte csütörtökön, hogy az álkérdésékre reagálva rendőrségi feljelentést rágalmazás miatt. Azt is megírta, hogy 100 ezer forintot ajánl fel annak, aki ezeket az álkérdéseket rögzíti és elküldi neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük