SportBulvárKiemelt hírek

Az aranyérmes női kajakpáros még élvezni is tudta a döntő végét

A magyar csapat tagjai egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a pénteki döntőkben a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

A vb első döntős blokkjában – amelyben kizárólag az olimpiai műsorban nem szereplő számokban rendeztek döntőket – a közönség nagy örömére minden számban volt magyar hajó.

Hazai szempontból remekül indultak a finálék, az elsőben ugyanis,

női kajak kettes 200 méteren, máris magyar érem született.

Az UTE fiatal duója – Lucz Anna 20, Kiss Blanka 23 éves – előfutam-másodikként egyenes ágon került a döntőbe, s ott sem ijedt meg. A páros remekül rajtolt és az utazó tempót is jól tartotta. A végén harmadikként csapott a célba a fehéroroszok és az előfutamban is előttük végző szlovének mögött. A címvédő német egység meglepetésre csak hatodik lett.

A bronzérmes egységben ülő Lucz Anna kiemelte: hatalmas élmény volt hazai közönség előtt versenyeznie, hasonló érzésben még nem is volt része.

„Nagyon izgultam a rajt előtt, de ahogy beálltunk a rajtgépbe, ez elmúlt. El sem hiszem, hogy itt lehettünk a hazai vb-n, amelyen döntőbe jutottunk, és ott még érmet is szereztünk” – mondta.

Kiss Blanka hozzátette: a közönség sokat segített nekik, óriási erőt adott számukra.

„A verseny alatt a szurkolók biztatásán kívül semmi mást nem hallottam, és az előttem ülő Annán kívül senkit és semmi mást nem láttam.”

A bronzérmes Lucz Anna (b) és Kiss Blanka a női kajak páros 200 méteres versenyének eredményhirdetésén után. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A folytatásban Korisánszky Dávid és Mike Róbert kenus duója nyolcadikként ért célba a legrövidebb távon, és bár a tiszaújvárosiak Olaszországban született 20 éves versenyzője, Bragato Giada sem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába női kenu egyes 500 méteren, remek hajrájával feljött az ötödik helyre, tehát nagyszerűen helytállt.

Ezután a doppingeltiltása miatt a nemzetközi mezőnyből három évig hiányzó, ezen a versenyen visszatért Dombvári Bencéért lehetett szorítani K-1 500 méteren. Sokan titkos esélyesnek tartották, de végül még érmet sem sikerült szereznie. A győzelmet a németek olimpiai és világbajnoka, Tom Liebscher szerezte meg, a Honvéd 26 éves kajakosa ötödikként zárt.

A döntőben a kínaiak rajtoltak a legjobban

Hajdu Jonatán és Fekete Ádám kenupárosa tavaly hatodik lett fél kilométeren a vb-n, s miután ezúttal megnyerték az előfutamukat, így egyből bejutottak a legjobb kilenc közé. Most az éremszerzés volt a céljuk. A döntőben a kínaiak rajtoltak a legjobban, de velük tartottak a magyarok és a spanyolok is. Az ázsiaiak végig bírták az önmaguk által diktált tempót, így magabiztos győzelmet arattak, Hajduék pedig a közönség fergeteges biztatása közepette lehagyták a spanyolokat, és ezüstérmet szereztek.

„Szegedi rendezésű vb-n egy magyar kajak-kenus nem lehet elégedett még az ezüstéremmel sem”

– hangsúlyozta Fekete Ádám. Hozzátette: a hajrában, amikor már látták, hogy a vezető kínaiakat nem tudják behozni, és így fokozottan érezték a hátszél jelentette hátrányt, valamint az oxigénhiányt, a közönség tolta őket be a célig.

A későbbi ezüstérmes Hajdu Jonatán és Fekete Ádám (középen j-b) a férfi kenu páros 500 méteres versenyének döntőjében. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hajdu Jonatán elégedettebben értékelt, mondván: bár szerettek volna nyerni, így is elérték a kitűzött céljukat, mivel érmet szereztek és csak nagy csatában kaptak ki a győztestől.

„A felkészülés során kevés pályát tudtunk időre teljesíteni, de azok legalább jól sikerültek. Világversenyen ez az első 500 méterünk, ahol érmet szereztünk, és ezzel nagy lépést tettünk afelé, hogy az 1000 méteres, olimpiai páros számban szerepet kapjunk.”

Női K-2 1000 méteren is magyar éremesély kínálkozott

Medveczky Erika ugyanis címvédőként állt rajthoz – tavaly Csipes Tamarával nyert Portugáliában, most pedig a korábban kétszázon világbajnok Hagymási Rékával indult. A számra hét hajó nevezett, így a finálé volt a magyarok első versenye a vb-n. Favoritként már a rajt után az élre álltak, s később kiderült, hogy kimagaslanak a mezőnyből. Egyik ellenfelük sem veszélyeztette a sikerüket. Már féltávnál egy hajóhossz volt az előnyük, s ezt a második ötszázon is megtartották, megszerezve ezzel a magyar válogatott első aranyérmét – már ami az épek küzdelmeit illeti.

A páros rutinosabb tagja, Medveczky Erika 2017-et és 2018-at követően harmadik vb-aranyérmét nyerte ebben a számban, Farkasdi Ramóna és Csipes Tamara után a harmadik társsal. A döntő után az esélyesként rajthoz álló Medveczky elmondta: el kell tudni viselni ezt a terhet egy sportolónak, ha tényleg jó.

Az aranyérmes Hagymási Réka (b) és Medveczky Erika a női kajak párosok 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Réka is ideális páros társ, bár ő elsősorban gyors. A gyorsaságát azonban képes az állóképességi számra is átmenteni, mert rendkívül sokat dolgozik”

– dicsérte társát Medveczky Erika. Hozzátette: tökéletes bemelegítés volt számára ez a vb-győzelem a négyes vasárnapi döntője előtt.

Hagymási Réka kiemelte: rutinos társától a felkészülés és a verseny alatt is sok segítséget kapott.

„Olyan pályát mentünk, aminek a végét még élvezni is tudtuk, plusz 500 métertől már igazán érezhettük a hazai szurkolók biztatását”

– nyilatkozta. Hozzátette: fél távnál biztos előnyük ismeretében már érezték, hogy „meglehet” a döntő, de ettől függetlenül végig igyekeztek koncentrálni, mert 1000 méteren a hajrában is történhetnek meglepetések.

A másik pénteki ezres döntőben, férfi K-4-ben Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Kós Benedek az első háromtól jelentősen lemaradva a negyedik helyen végzett.

Férfiak

    K-1 500 m, világbajnok:
Tom Liebscher     (Németország) 1:35.04 p
2. Mikita Borikau (Fehéroroszország) 1:35.19
3. Makszim Szpeszivcev (Oroszország) 1:35.49
…5. DOMBVÁRI BENCE 1:36.41

K-4 1000 m, világbajnok:
Németország (Lukas Reuschenbach, Felix Frank, Jakob Thordsen, Tobias-Pascal Schultz) 2:48.79 p
2. Oroszország (Vaszilij Pogreban, Alekszej Vosztrikov, Oleg Szinjavin, Igor Kalasnyikov) 2:49.78
3. Szlovákia (Jakubik Gábor, Juraj Tarr, Denis Mysak, Gacsal Ákos) 2:50.44
4. MAGYARORSZÁG (ERDŐSSY CSABA, TÓTH DÁVID, KULIFAI TAMÁS, KÓS BENEDEK) 2:52.20

C-2 200 m, világbajnok:
Alberto Pedrero, Pablo Grana (Spanyolország) 36.06 mp
2. Michal Marek Lubniewski, Arsen Sliwinski    (Lengyelország) 36.18
3. Artur Gulijev, Eljorjon Mamagyalijev (Üzbegisztán) 36.42
…8. KORISÁNSZKY DÁVID, MIKE RÓBERT 38.21

C-2 500 m, világbajnok:
Li Csiang, Hszing Szung (Kína) 1:37.33 p
2. HAJDU JONATÁN, FEKETE ÁDÁM 1:38.41
3. Alfonso Benavides, Antoni Segura (Spanyolország) 1:38.97

Nők

    K-2 200 m, világbajnok:
Marina Litvincsuk, Volha Hudzenka (Fehéroroszország) 36.21 mp
2. Spela Ponomarenko Janic, Anja Osterman (Szlovénia) 36.72
3. LUCZ ANNA, KISS BLANKA 36.79

K-2 1000 m, világbajnok:
HAGYMÁSI RÉKA, MEDVECZKY ERIKA 3:34.23 p
2. Tabea Medert, Sarah Brüssler (Németország) 3:35.59
3. Karina Alanis, Maricela Montemayor (Mexikó) 3:40.91

C-1 500 m, világbajnok:
Aljona Nazdrova (Fehéroroszország) 2:00.73
2. Kszenyija Kuracs (Oroszország) 2:01.64
3. Anasztaszja Csetverikova (Ukrajna) 2:03.83
…5. BRAGATO GIADA 2:07.86

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(MTI)

megosztás

About Author

Szólj hozzá!