Az autizmus világnapja tiszteletére Tolnanémediben a fogyatékosok ellen népszavaznak

Április 2-án van a nemzetközi Autizmus Világnapja. A Világnap és a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozat az autizmussal élők mindennapos nehézségeire hívja fel a közvélemény figyelmét. Tolnanémediben népszavazást hívtak össze azért, hogy náluk ne legyenek fogyatékosok.

Akkor ki a fogyatékos?

Minden 68. ember életét az autizmus befolyásolja. Magyarországon 145000, Békés megyében 5700, Békéscsabán 850 autista ember él. Sajnálatos módon a közszolgáltatások igénybevétele során rendszeresen tapasztalják a diszkriminációt az autizmussal élő személyek és családtagjaik. A köznevelési és az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön, a közigazgatási és a hatósági eljárások alkalmával gyakran kerülnek megalázó, kiszolgáltatott helyzetbe autizmussal élő társaink kommunikációs és szociális hátrányaik mentén.

Az Autizmus Világnapot a Tolnanémedi községén megtartott, bizonyos helyiek által kezdeményezett népszavazás árnyékolja be, melyet azért kezdeményeztek, hogy a településen ne lehessen a fogyatékos embereknek lakóotthont alapítani, mert az sértené a helyiek érzékeny lelkivilágát.

Érzékeny tolnanémedi lelkivilág

Az információhiányon és gyűlöleten alapuló népszavazást megkeresésünkre több civil szervezet elítélte. Vadasné Tóth Mária az Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület elnöke tiltakozását fejezte ki, az egyesület közleményében szintén tiltakozik az emberi alapjogokat sértő népszavazás ellen. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) illetve az Amnesty International szintén megdöbbenését fejezte ki, reméljük az ügyben lépések megtétele is várható.

A község lakóinak a következő kérdésre kell válaszolniuk:

Akarja-e Ön, hogy Tolnanémedi község önkormányzatának képviselő-testülete visszavonja a 25/2017./III.22./ÖK számú határozatát, melyben intézményi férőhely kiváltásához ingatlant (5 db építési telket) biztosít?

A népszavazás kiírását 218-an támogatták aláírásukkal. Az 1030 fős településen a legutóbbi időközi választáson 861 választásra jogosult vehetett részt, a népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választók fele érvényesen szavaz. Eredményes, ha az érvényes szavazatok több mint fele ugyanúgy válaszolja meg a kérdést.

Véleményem szerint Tolnanémedi népszavazása jogszabályt sért. Jogi tanulmányaimból még úgy rémlik, hogy emberi alapjogokról nem lehet szavazással dönteni, azok meglétét nem lehet kérdőre vonni, ergo a népszavazás eredménye – akármi is az – érvénytelen.

(Vendégszerző: Bujdosó Gyula)

Zuglóban, “niksz ugribugri”, niksz gyűlöletkeltés

Gyerekmérgezés gyűlölettel! – 18 év alatt csak szemellenzővel Orbániában?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük