Évi 40 milliárd fontot veszít a brit gazdaság az éjszakai műszak miatt. Ez a GDP 1,8%-a. A BBC utánajárt, hogy mindez miért történik a világ egyik legfejlettebb gazdaságában.Temetői műszaknak hívják Angliában az éjszakai munkát, mert általános megfigyelés szerint közelebb visz a sírhoz. Miért? A WHO szerint a biológiai óra elromlik, és ennek nagyon komoly egészségügyi következményei lehetnek: szívbetegség, cukorbetegség, rák. Russel Foster, a tekintélyes Oxfordi Egyetem alváskutatója így magyarázza mindezt: a fény szabályozza a biológiai órát. Vagyis, ha valaki reggel megy haza, akkor a szervezete úgy reagál, mintha akkor kezdődne a nap. Csakis úgy lehet rendesen elaludni, ha valaki teljesen kizárja a fényt. A biológiai óra így is sérül, mert a szervezet stresszként érzékeli a változást. Ez a stressz kiválthat magas vérnyomást és a nyomában szívbetegséget és kettes típusú cukorbetegséget. Megfigyelték ugyanis, hogy az éjszakai műszakban az emberek többet esznek és különösen sok szénhidrátot fogyasztanak. 35-40%-kal is növekedhet a szénhidrát-fogyasztása annak, aki éjszakai műszakban dolgozik. És ehhez nem is kellenek évek, elég 4-5 alkalom!

Nemcsak az egészségnek árt, rossz a termelékenység is

Ez persze csak az egyik oka annak, hogy a brit gazdaság évi 40 milliárd fontot veszít az éjszakai műszak miatt. A másik ok az alacsony munkahatékonyság. Az éjszakai műszakok termelékenysége messze elmarad a nappaliak mögött. Mindenki fáradt – akár beismeri ezt, akár nem. A reakcióidő lassúbb, több ezért a baleset. Akkor mégis miért vállalják az emberek az éjszakai műszakot?

Elsősorban pénzért! A Princeton egyetem felmérése szerint a fejlett országokban a munkavállalók körülbelül 7-15%-a dolgozik olykor éjszaka is. Döntő többségük a pótlékért vagyis a több pénzért. De vannak más szempontok is: a BBC által megkérdezett Tracey Loscar mentős Alaszkában. Ott nincs leállás. Minden műszak 16 órás, vagyis elég gyakran éjszakás. 17 éve csinálja. Hogy bírja? A családomnak jó ez a munkabeosztás, mert sok szabadnapom van, és akkor tervezhetünk közösen programokat a gyerekekkel. Persze mindennek megvan az ára: amikor elkezdem az első műszakot, akkor úgy érzem, hogy mindenre képes vagyok, meg tudnám váltani a világot! A negyedik műszak végén viszont a legszívesebben felrobbantanám az egész földgolyót! 17 éve csinálom ezt, és gyakran vagyok fáradt, olykor hullafáradt – nyilatkozta mosolyogva a mentősnő, aki a BBC összeállításában mondta el a véleményét a temetői műszakról, ahogy Nagy-Britanniában az éjszakai műszakot hívják.

Lengyel Miklós

GloboportHOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét