Az elhallgatott csütörtöki uniós szeánsz, ami után Orbán a hasát fogta a röhögéstől

Az EU vezetői (no, nem a sokat emlegetett bürokraták, hanem a tagországok államfői, illetve miniszterelnökei) csütörtökön egy 4 órás telekonferencia formájában tartották meg az Európai Tanácsnak nevezett “élet-halál-ura” találkozóik esedékes, áprilisi fordulóját.

Telepénz

Egykörös megbeszélésről szólnak a hírek, azaz egy-egy ország főnökére kevesebb, mint 10 perc jutott, egyetlen témában: hogyan húzza ki magát az EU a saját hajánál fogva a járványpánik okozta gazdasági slamasztikából?

Az ötlet egyszerű

A számítások szerint az idén durván 10 %-os GNI (ugyanaz mint a GDP, csak jobban számol a nemzetközi vonzatokkal) csökkenés várható a “klubban”, ezért nagyjából ugyanennyit pénzt kéne visszaönteni a medencébe. Az EU boszorkánykonyhájában ilyenkor természetesen fel sem merül az a provinciális kérdés, hogy miből-honnan? Ott ugyanis pontosan tudják a nagy varázslat lényegét, miszerint a mai fogalmaink szerinti pénz tartalma a hit (amiből egyébként anyanyelvünk ‘hitel’ szava is ered).

Magyarul,

aki hisz az európai gazdasági felépülésben, annak nem lehet a hite kisebb a veszteségnél. Ha a tagországi vezetők ezt kinyilvánítják, akkor onnantól kezdve semmi akadálya nincs a banki utalási papírok megírásának, s ömlik az ún. pénz a …. hová is?

Itt a bibi!

Látszólag észak-déli vitáról van szó, amit a napjainkban legendássá vált holland-olasz ellentéttel szoktak jelölni. Hogy t.i. hitelekről vagy segélyekről beszélünk-e? Valójában a jobb- és baloldali válságkezelési módszertanok közti különbségről van szó. A konzervatív oldal a vállalati hitelezésben látja a megoldást, a baloldal pedig inkább az emberekbe fektetne pénzt.

Döntés most csak abban született, hogy lesz pénz

Részint kvázi van is, mert egy 500 milliárd eurós likviditási (szabálylazító) csomagra már pecsét került. Ebbe beleértendő a hazai törlesztési moratórium mértéke is. A bankárok úsznak a boldogságtól, öntik magukba a pezsgőt a koronavírus egészségére, hiszen ajándékba kaptak majdnem egy évnyi alvó ügyfelet úgy, hogy az állásidőben is ketyeg a javukra a kamat.

Ám kapnak még egyszer ugyanennyit, mert az ígéret most arról szól, hogy a kezdeti csomagot egy ugyanakkorával fogják megfejelni, bár ez utóbbi pakk már inkább tekinthető friss pénznek. S mivel a vezetők hisznek a sikerben, gyorsan le is szögezték, hogy tulajdonképpen kétszer ennyire lenne szükség, azaz jelenleg ott tart az EU, hogy kb. 2.000 milliárd euró lesz a válságűző nóta vége.

A magyar kormányfőnek ezen a csütörtöki szeánszon aligha volt dolga

Méltán hihet abban, hogy ennek az ígérethalmaznak az 1 %-át megkapja Magyarország, azaz 20 milliárd eurónyi plussz pénz van a kerítésünkhöz támasztva, csak be kell hordani a budavári udvarba.

Nem is szólt egy szót sem – már amikor vége lett ennek a telekonferenciának – hanem valószínűleg hazament a hasát fogva röhögni.

És hát ugye a péntek reggeli közrádiós szózatában diszkréten sem tett említést erről az egészről.

Úgy is mondhatnánk,

hogy ha Magyarország 2020. március-április során nem termelt volna az ég-világon semmit, ez az időszak akkor is ki lenne fizetve az EU részéről. Mivel azonban a kormány még 10 %-os GDP esést sem prognosztizál, ezért inkább úgy áll a helyzet, hogy az EU-nak köszönhetően 2021 végéig, de akár 2022 tavaszáig minden kieső fillért kipótol Brüsszel.

Így hát mily’ vidáman tud a Fidesz nekilendülni a következő választásoknak!

Az ellenzéknek ekkora erővel szemben nehéz lesz versenyeznie. Ha csak nem kipofozza a kormányból, hogy jusson munka és pénz a magyar embereknek!

Forrás: MUON;bankski

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük