Az Elios hosszú távra eladósította a fény városát

Mátészalka hatalmas banki hitelből finanszírozta a közvilágítás megújítását.

A Magyar Nemzet kiderítette: a fideszes vezetésű Mátészalka lehetett az utolsó város, ahol az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatában kulcsszerepet játszó, korábban Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez köthető két cég – az Elios és a Sistrade – „sikeresen” bonyolított le közvilágításilámpa-cserét. Bár ezt a fejlesztést is jellemezte, hogy a pályázat előkészítői és későbbi kivitelezői között átfedés van, az OLAF ezt a tendert nem vizsgálhatta, mert uniós forrásokat nem vontak be az üzletbe.

Mátészalka ugyanis hatalmas banki hitelből finanszírozta a beruházást, a város tehát hosszú távra eladósította magát. A településen egyébként előfordultak lakossági panaszok is, amelyek arról szóltak, hogy az új lámpák gyengébben világítanak a korábbi fénytesteknél. Jó hír viszont, hogy a leszerelt eszközöket bárki megveheti 4–7 ezer forintos darabáron.

A szereposztás a szokásos volt az Elios és a Sistrade között. Az utóbbi cég – tulajdonosa Hamar Endre, Tiborcz István barátja és üzlettársa – még 2016 decemberében készítette el a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó tendertervet.

Tavaly májusban írták ki a tendert, az eredményt augusztusban hirdették ki. Öt ajánlat érkezett, ezek közül négy cég 265 millió forintos ajánlatot nyújtott be, míg az Elios Innovatív Zrt. 262 millió forintos árat tartott reálisnak. Nyilván a 3 millió forintos különbségnek köszönhetően Tiborcz István, a kormányfő vejének volt cége nyerte el a közbeszerzést.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Kapcsolódó:

Így működik a közvilágítás Hódmezővásárhelyen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük