Sorting by

×

Az ellenzék fő szövetségese: Orbán – Ha én csak feleannyira is okos lehetnék…!

Kedves lányok-fiúk ott az egységes ellenzékben, eddig ez bizony eléggé nyögvenyelős. Az előválasztás sikere, nagy mozgósító hulláma után ellenzéki apály következett be a kampányban, s a Fidesz (közpénzből? – Ki tudja?) tempósan, s a felmérések szerint viszonylag hatásosan visszavette a kezdeményezést. Hiába a pocsék járvány- és válságkezelés, az voksvásárló juttatásokat felfaló infláció, hiába a jövőt felemésztő költségvetési hiány és államadósság, hiába bukott le a tolvaj igazságügyi államtitkár, az ellenzék egyelőre nem mutat vonzó, kormányzóképes erőt sem az utcán, sem a kommunikációban.

Az ellenzék fő szövetségese: Orbán

Jól megmondták azok a kivételesen okos fiúk az egyik tévében, hogy ideje lenne már cselekedni, mert a választók elégedetlenek. Azt is bátran megmondták, hogy mi a teendő, hiszen akinek nincs felelőssége, mondhat bármit, jó visszhangra talál, pláne ha néha még igaza is van. Mégis a jelen helyzet legnagyobb furcsasága, hogy

az ellenzék legjobb szövetségese Orbán Viktor, mert kormányzása annyira ócska, hazug és visszataszító, hogy a valósággal nap-nap után szembesülő választók (akár az ellenzéktől függetlenül is) immár mind többen tart(hat)ják úgy, hogy Orbánnak mennie kell, ha nem is vallják be a körvélemény-kutatóknak.

Előbb győzni kell!

Az egyesült ellenzék most éppen (még?) nincs jó passzban. Nekem, ha csak feleannyi eszem és kampány-tapasztalatom volna, mint a szószátyár elemzőknek, bizony, én is tudnám, mi a teendő. Mindig tudnám, miként kell mindenütt ugyanazt mondani a nyilvánosság előtt közügyekben, hogy a népek lássák: az ellenzék egységes. Ott van a Fidesz példája: soha senki el nem tér a vonaltól még akkor sem, ha sejtelme sincs, mi a vonal. Az ellenzék nem ilyen. Az ellenzék sokféle, tehát vitatkozós csapat. Gondolkodni szoktak, sőt néha akár veszekedősen is véleményt cserélnek arról, hogy ilyen-olyan kérdésekben (például az euró bevezetésének módjában, időpontjában) mi lenne a legjobb. Egyelőre azonban győzni kellene a választáson, a kormányzás gondjai később jöhetnek.

Márpedig a jelek szerint a közvélemény, vagy legalább az ellenzékkel rokonszenvező része türelmetlen. Talán okkal, joggal.

Minden előny az övék

De mit láthat például egy külhoni választási szakértő az esélyekről, a kormánypártok és az ellenzék eszközeiről? A Fidesznek van pénze, (az államkincstár) az ellenzéknek nincs. A Fideszé az egész közszolgálati tévé-rádió és az egyéb sajtó 80 százaléka. Az ellenzéknek alig van tere a tájékoztatáshoz. A Fidesz jó pénzért toboroz-szervez kampánycsapatokat, az ellenzék jobbára fizetetlen önkéntesekkel dolgozik. A Fidesznek szép számmal vannak választási szakértői, az ellenzék inkább lelkes laikusokkal működik (tisztelet a kivételeknek), de a Fudan-népszavazási aláírások összegyűjtéséhez is elég kevés stand áll az utcákon. És lássunk csodát, mindennek ellenére az egyesült ellenzék a közvélemény-kutatások értékelhető hányada szerint nagyjából azonos létszámú és arányú választói támogatásra számíthat, mint a Fidesz. Az ellenzék jelenléte szükségképp gyenge a mindennapokban, mert alig vannak eszközei, és mert a Fidesz minden módon akadályozza a választók tájékozódását. A független, nagyon okos fószerek pedig untalan ismétlik, hogy ez kevés lesz a győzelemhez márpedig néha „az ige testté lőn”. Igazuk lehet, még ha ettől nem is lesz rokonszenvesebb az ő közszereplésük.

De most mintha eljött volna a fordulat pillanata, s az ellenzék magasabb fokozatra kapcsolt a kampányban. Meglátjuk, milyen eredménnyel.

Mindent el is veszíthetnek

Ezzel együtt az Európai Külkapcsolatok Tanácsának két szakértője több témában elemző jövendölést tett közzé 2022-re. Azt írták:

„Külső választási megfigyelők álláspontja szerint Orbán Viktor és a Fidesz elveszíti az országgyűlési választásokat, de a jelenlegi kormányfő azt fogja állítani, hogy ő nyert, és Donald Trumppal ellentétben akár arra is képes lehet, hogy hatalmon maradjon, ami nagy tüntetéseket hoz, valamint válságot Magyarország és az Európai Unió kapcsolatában.”(Index)

A jogállamiság magyar bajnokára nézve nem éppen hízelgő ez a feltételezés, de (ezen a portálon már magam is nem egyszer leírtam), az ellenzéknek készenlétben kell tartania a bunkósbotot, mert hozhatja úgy a szükség, hogy érveinek és jogszerű választási győzelmének azzal kell majd nyomatékot adnia. A Fidesznek nagyon sok a vesztenivalója. Mindene megvan a győzelemhez,

  • megtévesztett és megvásárolt választók sokasága,
  • csaló módon kijelölt választási körzetek,
  • hívekkel feltöltött választási bizottságok,
  • erőszakszervezetek és olykor az írott jogra is fittyet hányó jogszolgáltatási fórumok.

Ennek ellenére veszíthet. Az ellenzéknek jóformán csak támogató választói vannak, de a tétova többség megnyerésén még keményen dolgozni kell – vitázva is egységesen!

Kapcsolódó

ellenzék

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.