Sorting by

×

Az ellenzéki lista “élcsapata”

A Márki-Zay győzelmét hozó előválasztás után csaknem három hónappal az ellenzéknek sikerült eljutni oda, ahová az előválasztást követő hétre ígérte: Egységben Magyarországért néven, azonos arculati elemekkel ezentúl közösen kampányolnak, maguk mögött hagyva az ellenzék választási programjának összefésülését, illetve a komoly vagy annak tűnő belső vitákat és a nyilvános üzengetéseket. Betöltve az ellenzéki lista első néhány helye is.

“Leszerelt rakéták”

Persze mindez aligha jelenti azt, hogy a hatok és Márki-Zay minden ellentétet, feszültséget rendezni tudott volna, ám – mint a Telex forrásai állítják – múlt héten kétnapos maratoni pártelnöki értekezleteken, majd az abba bevont miniszterelnök-jelölttel folytatott tárgyalásokon sikerült legalább azt leütni: el kell kezdeni közösen kampányolni.

A legmagasabb, pártelnöki szinten tárgyaltak ugyanis múlt hétfőn és kedden az ellenzéki pártok arról, hogyan rendezzék az egymás, illetve a köztük és Márki-Zay Péter között fennálló vitákat.

Márki-Zay Péter tudtával, ám a közös miniszterelnök-jelölt nélkül ült össze a hat, közös listán induló ellenzéki párt elnöke (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd), hogy egyeztessen a kampányról, a programról, illetve egyesek szerint magáról Márki-Zay Péterről is.

Ezután szerdán a hat pártelnök találkozott a miniszterelnök-jelölttel is, mindezek nyomán erősíthette meg épp a Telexnek Márki-Zay Péter, hogy elengedi (egyelőre legalábbis) az általa szorgalmazott hetedik frakció igényét, ne ezen múljon az ellenzéki egység.

Viszont csak a közös lista eleje dőlt el

Az ugyanis eldőlni látszik, hogy Márki-Zay javaslatának megfelelően a lista első öt helye úgy néz majd ki:

  • Márki Zay Péter (listavezető-miniszterelnök-jelölt)
  • Dobrev Klára, DK
  • Karácsony Gergely, Párbeszéd
  • Jakab Péter, Jobbik
  • Fekete-Győr András, Momentum

Magyarán az előválasztási erősorrendben szerepelnek majd a miniszterelnök-jelöltek, őket pedig a hatodik helyen egy MSZP-s politikus (Tóth Bertalan), a hetedik helyen pedig egy LMP-s (Ungár Péter) követi majd.

„Az összes többi listás kérdésen megy a huzavona”

– fogalmazott a forrás, aki szerint nyilvánvalóan annak is ára lesz, hogy Márki-Zay lemond frakcióalapítási igényeiről, hiszen cserében biztosan több jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, vagy éppen az Új Néppárt, illetve az Új Kezdet színeiben indítani tervezett politikust befutó helyen akar majd látni.

Mások úgy látják, nem kell most már vérre menő küzdelmekre számítani, hiszen négy-öt reálisan befutó helyet kell megoldani, de „ez nem megoldhatatlan”.

-írta többek között a Telex.

Kapcsolódó

 

ellenzéki lista

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.