A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón, hogy azonnal hirdessen egészségügyi válsághelyzetet.

A biztonságos betegellátás már semmiképpen sem biztosítható

A DK egészségügyi szakpolitikusa a Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezete Tanácsának szerdai közleményére hivatkozott, amely szerint a biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy összeomlott az egészségügy – értelmezte a közleményt László Imre, hozzátéve: betegek maradnak ellátatlanul, vizsgálatok és műtétek maradnak el.

Legalább 6-700 milliárd forintra lenne szükség

A kormánynak a válsághelyzet kihirdetése mellett nagyarányú átcsoportosítást kell végrehajtania a költségvetésben az egészségügy javára – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, hogy egy tanulmány szerint az elmúlt tíz évben 1864 milliárd forintot vontak ki az ágazatból. Legalább 6-700 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy rendezzék a béreket, beszerezzék a szükséges műszereket és megteremtsék egy hatékonyabb működés feltételeit.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Zacher Gábor: A hazai egészségügy már működésképtelen, ám a benne dolgozó „hülye barmok” miatt nincs összeomlás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét