Az első képek a kimentett thai gyerekekről

A thai kormány nyilvánosságra hozott néhány fotót a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből több mint két hét után kihozott ifjúsági focicsapat tagjairól.

Nyolcan közös kórteremben

A nem túl jó minőségű fotók tanúsága szerint nyolc gyereket közös kórteremben helyeztek el a Chiang Rai-i kórházban. Karanténban vannak, mert a trópusi barlangokban nyüzsögnek az olyan kórokozók, amelyek akár halálos fertőzést okozhatnak.

Három napon át mentették a fiúkat

A fiúk nyugtatót kaptak, mielőtt a három napon át tartó mentőakció során kihozták őket a barlang gyomrából. Vasárnap és hétfőn négyen-négyen szabadultak ki, kedden pedig a további négy gyereket és felnőtt edzőjüket mentették ki.

Pánik ellen erős nyugtatókat kaptak

BBC most a mentésben részt vevők beszámolói alapján ír arról, hogy a 11-16 éves fiúkat erősen begyógyszerezték, nehogy a hat órás úton – amelynek során többször víz alá kellett merülniük, és oxigénpalack segítségével lélegezniük – bepánikoljanak. Ezután hozzákötötték az őket kísérő két segítő egyikéhez, s így vezették át őket a szűk barlangi folyosókon. Azokon a részeken, ahol nem volt szükség a búvárfelszerelésre, a fiúkat a mentőcsapat más tagjai hordágyakhoz szíjazva szállították.

Egyiküknél sem tapasztalták komoly fertőzés jeleit

A fiatal focisták – bár tíz nap után rájuk találtak, így végre ennivalóhoz juthattak – nagyon lefogytak. Az első és második napon kimentett gyerekek a gyomrukat kímélő diéta után már fogyaszthatnak hagyományosan fűszerezett thai ételeket. A harmadik csoport tagjai – köztük a legkisebb, csupán 11 éves fiúcska – azonban egyelőre nem. Őket még szerdán is vizsgálták, de komoly fertőzés jeleit egyikük sem mutatja.

A még vasárnap kiszabadult négy gyerek már a családjával is találkozhatott.

A kórházban a fiúkkal nem csak orvosok, pszichológusok is foglalkoznak.

Múzeum lesz a barlangból

Múzeummá változtatják azt a thaiföldi barlangot, amelyben több mint két hétre bennrekedt a 12 gyerek és az edzőjük – közölte szerdán a mentőakció vezetője.

„A barlangból élő múzeum lesz, amely bemutatja, hogyan zajlott a mentés. Felállítunk egy interaktív adatbázist, a hely Thaiföld egyik idegenforgalmi látványossága lesz” – számolt be a tervekről egy sajtótájékoztatón az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongszak Oszotthanakorn, a mentőakció vezetője.

A thai illetékesek is megerősítették, hogy miután a fiúk szerencsés megmenekülése és a nemzetközi mentőakció révén a barlang az érdeklődés központjába került, az a szándékuk, hogy idegenforgalmi célponttá változtassák.

Prajuth Csan-Ocsa thai kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: különleges óvintézkedéseket hoznak, hogy a barlang és környéke is biztonságos legyen a turisták számára.

A „fekvő hölgy barlangja”

Csongklai Vorapongszathorn a nemzeti parkokkal, természet- és növényvédelemmel foglalkozó hivatal vezérigazgató-helyettese közölte, hogy csütörtöktől lezárják a barlangot, azt azonban nem árulta el, hogy meddig marad zárva a látogatók elől.

A Tham Luang Nang Non, vagyis a „fekvő hölgy barlangja” a legenda szerint egy gyönyörű hercegnőről kapta a nevét. A hercegnő egyszerű származású szerelmével a barlangba menekült apja elől. Az apja azonban katonákat küldött utánuk, hogy megöljék a férfit, s a hercegnő emiatt öngyilkos lett. A környező hegyek pedig felvették testének formáját.

A thai gyerekek megmenekülését egy film is megörökíti majd: egy produkciós cég ugyanis bejelentette, hogy megfilmesíti a történetet.

(Forrás: hvg.hu, MTI)

Frissítve!!! Mindenkit kihoztak a barlangból!

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
Belvárosi „független” média, világszám! – Mai Belváros

Azoknak, akik még vacillálnak, biztos kiinduló pont lehet Budapest belvárosának közpénzből finanszírozott, hitvallása szerint teljességgel és mindentől független lapja, a...

Löw: nem azon a szinten játszottunk, amelyen szoktunk - helyszíni tudósítás
Löw: nem azon a szinten játszottunk, amelyen szoktunk – helyszíni tudósítás

Joachim Löw szövetségi kapitány abban látja az oroszországi világbajnokságon címvédő német labdarúgó-válogatott vasárnapi vereségének az okát, hogy nem játszottak azon...

Bayer szerint Magyarország rém zsidóbarát, úgyhogy - tuti, ami tuti - elengedett egy bibsi viccet
Bayer szerint Magyarország rém zsidóbarát, úgyhogy – tuti, ami tuti – elengedett egy zsidó viccet

Bayer Zsolt, a kormány megmondó embere egy ideje főállásban bizonygatja, hogy csak lári-fári, vagy inkább aljas rágalom, hogy Magyarországon dúl...

Bezár