Az ELTE Finnugor Tanszéke nem hagyta szó nélkül a Fidesz-vezérelte vidéki hírportálokon megjelent írást, melyben Szakács Árpád főszerkesztői publicisztikában ócsárolta a finn oktatási rendszert.
[mnky_ads id=”3808″]

Szülinapra szeretettel Finnországnak Magyarországtól

A Mediaworks vidéki orgánumai egységesen leközölték azt a publicisztikát, ami azt taglalja, hogy a finn oktatási rendszer sikere egyszerű szemfényvesztés. Nem úgy, mint a magyar nemzeti oktatási rendszer, ami úgy jó, ahogy van.

Az írás kiemeli, hogy

  • az iskolák jó eredményeket érnek el a középszerűek között, de a tehetségeket visszahúzzák,
  • a fiatalok között kimagasló a gyilkossági ráta,
  • jelentős köztük az öngyilkossági arány,
  • szintén jellemző az alkoholizmus,

a végére pedig befért egy gyöngyszem, amely szó szerint így hangzik.

„Viszont a finn gyerekek állítólag nagyon boldogok, ebbéli örömük kifejezésére templomokat, katedrálisokat gyújtanak fel, néha véres utcai zavargásokat provokálnak és egyes iskolákban a szülői fegyverrel tömeggyilkosságokat rendeznek osztálytársaik körében.”

Ezen felindulva az ELTE Finnugor Tanszéke közösségi oldalán válaszolt a szerintük teljesen megalapozatlan véleményre, amit jól időzítve, pont Finnország függetlenségének 100. évfordulójára jelentettek meg.
[mnky_ads id=”3808″]

Az ELTE fityisze Mészáros lapjának
fotó: facebook

“Őszintén szólva nem értjük, mi szükség volt egy ilyen lejárató hangvételű, a tényeket teljesen figyelmen kívül hagyó írás megjelentetésére az ország több vidéki hírportálján, ráadásul a független Finnország ünnepének előtt néhány nappal. Viszont szeretnénk kijelenteni a nyilvánvalót: nem, Finnországban nem gyújtogatnak katedrálisokat és nem rendeznek tömegmészárlásokat az iskolás gyerekek.
A finn iskolarendszer mind a PISA felmérések, mind a legismertebb felsőoktatási rangsorok alapján komoly eredményeket ért el. Az elmúlt időszakban a Kalevala Baráti Kör és a FinnAgora is számos rendezvényt szervezett, hogy bemutassa Magyarországon a finn oktatási modellt. Ezekről több alkalommal mi is beszámoltunk (linkeket szívesen küldünk).”

A bejegyzés alatti kommentekből szemezgettünk:

“Minden értelmes, gondolkodó magyar embernek el kell határolódni az ilyen primitív, mérhetetlenül ostoba cikkektől és megnyilvánulástól. Én szégyellem magam, bocsánat Finnországtól, ahol érthetetlen módon szeretik a magyarokat.”

“Ha valami csábító de elérhetetlen, akkor csökkenteni kell a vonzó jellegét. (röviden: savanyú a szőlő) Ezt teszi a nemzet propagandistája.”

“Csak megjegyzem, hogy az egyik itt említett megyei lapot ( Fejér Megyei Hírlap ) már klozettpapírnak sem használnám – az alapjáraton belőle ömlő szar mennyisége folytán – az efféle “kormányzati nyomtatványokra” felesleges figyelmet, időt pazarolni.”

“Finnországban nem gyújtogatnak katedrálisokat és nem rendeznek tömegmészárlásokat az iskolás gyerekek” akkor ez az iskolai mészárlás nem ott volt?”
[mnky_ads id=”3808″]
 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét