Az eltüntetett BLM-szobor esete – Frissítve: péntek reggel ledöntötték!

2021, Nagycsütörtök. A ferencvárosi Ferenc téren kora délután megvalósult a tökéletes örkényi abszurd.

 • Előbb a téren felállítottak egy ideiglenes műalkotást, amely még csak nem is nevezhető klasszikus szobornak. A térdeplő szivárvány színű Szabadságszobor a Black Lives Mozgalomnak állít emléket, illetve az általános, rendszerszintű rasszizmusra kívánja felhívni a figyelmet.
 • A kerületi önkormányzat pályázatán győztes alkotás készítője, Szalay Péter tudta, hogy ezzel a szoborral bizonyos rétegeket provokálni fog. Arra is számított, hogy esetleg ledöntik a műalkotását.
 • Ennél azonban sokkal abszurdabb dolgozni történt: a téren “spontán” megjelentek a Mi Hazánk mozgalom és a Légió Magyarország szélsőjobbos aktivistái, akik rögtön közös akcióba kezdtek.
 • Teljesen véletlenül volt náluk négy, kb 1,80 méter magasságú és megfeleő szélességű paraván a tetején egy-egy kereszttel.
 • Előkerült egy akku csavarhúzó is, és gyorsan körbevették a szobrot, majd összecsavarozták a négy oldalt.

Volt szivárvány színű BLM- szobor és már nincs is

 • Ott van a téren, de nem látható. Fergeteges.
 • Az akció végére már a rendőrök is megérkeztek, akik nem láttak semmit, ezért jobban látták, ha mindenkit igazoltatnak és felveszik az adatokat.
 • Egy ellen aktivista próbálta felhívni a szélsőjobbos fiatal emberek figyelmét, hogy most pont azt érték el, ami ellen a művész a maga eszközeivel felszólalt, de nem osztották a nézeteit.
Fotó: Setét Jenő
 • Ekkor érkezett meg egy fekete maszkos, kutyáját sétáltató hölgy, aki csak annyit kért a jelenlévőktől, hogy ő szeretné látni a szobrot. Ám kérésének nem tettek eleget. Egy bekiabáló szerint ablakot kéne vágni a paravánra. Ám ez sem történt meg.
 • Közben a kutyás hölgy és egy szélsőjobbos figura összeszólalkozott, a férfi szerint a szivárványos lobbi támogatja a buzikat. Mire a hölgy mondta, hogy ez kirekesztő kijelentés, a homoszexuálisok és leszbikusok legfeljebb melegnek nevezhetőek.
 • A férfi kötötte az ebet a karóhoz és tovább “buzizott”, majd a hölgy ugyanezen az alapon lenácizta a férfit, aki mindjárt bizonyítottnak látta, hogy a ezek szerint mindenki, aki ellenzi a “buzikat” ezek szerint náci.
 • Közben megérkezett a helyszínre Toroczkai László, a Mi Hazánk pártelnöke, aki kedélyesen elbeszélgetett a rendőrökkel, azt kifogásolta, hogy miért jelentek meg tíz rendőrautóval, majd készségesen megadta az adatait ö is.
 • Közben a szélsőjobbos figura azt reklamálta a kutyás hölgynél, hogy a “buzik” ellopták, kisajátították a meleg kifejezést. Mert az ő gyerekkorában a meleg még meleget jelentett, ma pedig egy deviáns viselkedést jelöl. A szélsőjobbos figura értetlenkedett, miért éppen ezt a szót lopták el.

Ahogyan Örkény István írja a “Nézzünk bizakodva a jövőbe!” novellájában

De hagyjuk a külföldet! Itthon is sok mindent másként hívnak majd. Például a “vanília” helyett, mely idegen szó, a “háború” megy át a köztudatba, minthogy régi jelentését amúgy is elvesztette. A visegrádi cukrászdában tehát a fagylaltospult fölött ez lesz kiírva:

Eper
Puncs
Háború
Csokoládé

Így fogunk élni. Addig, ezt a pár évet, ki kell bírni.

Tökéletesen igaza van a szélsőjobbos figurának, a meleg szó is könnyen lecserélhető lenne.

Mondjuk minden homoszexuális és leszbikus személyre mondjuk azt, hogy pite.

Már csak egy gond van.

Mi lesz, ha meleg a pite?

És a mesének még nincs vége

 • A Telex.hu tudósítása szerint kora este a rendőrség körbe kordonozta police szalaggal a körbe deszkázott láthatatlan szobrot.
 • Nem sokkal később valaki egy létrát állított a palánkhoz, hogy, aki akarja a lajtorjára felmászva megnézhesse a szobrot.
 • Abszurdisztán nagyobb dicsőségére hamarosan érkezett egy fekete ruhás férfi, aki felmászott a létrára és fehér festékkel leöntötte a szobrot.
 • Ennyi.
 • Vége.
 • Campo Basso.

Frissítés!

Péntek reggel ledöntötte a Légió Hungária nevű fajvédő, neonáci szervezet három tagja a ferencvárosi szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot a Ferenc téren. Erről videót is megosztottak.

Egy órával később viszont nem csak a videó, de a szervezet Facebook oldala is eltűnt. A videóhoz azt írták:

„Tegnap a baloldali városvezetés felállította, mi pedig ma reggel korábbi ígéreteinkhez híven lebontottuk. Természetesen a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő Incze Bélát, Mozgalmunk vezetőségi tagját előállították.”

A helyszínen ott volt a Telex újságírója, aki szerint a szobrot reggel fél nyolc környékén döntötték le, miközben a rendőrök egyébként ott voltak a téren, mert egész éjjel kint voltak a helyszínen. Beszámolók szerint az elkövetők nem akartak elfutni a rendőrök elől. A helyszínelés még délelőtt tízkor is tartott, a szobrot rendőrségi szalagokkal kerítették körbe.

Amint vége a helyszínelésnek, a szobrot a talapzatával együtt elszállítják.

A járókelők nézelődnek, egy kopasz férfi például fotózás közben azt mondta,

„végre, túl sokáig állt már ez a szobor”,

egy anya pedig azt magyarázta a lányának, hogy a

„buták ledöntötték a szobrot”.

 

szobor

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük