Andy Vajnával, a magyar filmszakma moguljával, számos kaszinó tulajdonosával, az igencsak megosztó személyiségű “életművésszel”, a közelmúltban az Index készített interjút. Úgy gondoljuk – Vajna személye miatt is–, érdemes a beszélgetés legérdekesebbnek gondolt részeit szemlézni, olvasóinkkal megismertetni.

Vajna és Orbán

Az első kérdések egyike arra vonatkozott, milyen kapcsolata van Vajnának Orbán Viktorral, szoktak-e találkozni egymással:

- Hirdetés -

“Találkozok vele néha-néha, hogy elmondjam neki, hogy milyen irányba haladunk a filmekkel.” /…../ “Nézi a filmeket, a Kincsemet tudom, hogy látta. De most nagyon el van foglalva Brüsszellel, nem hiszem, hogy volt ideje moziba menni. Általában beszélünk az új filmekről, hogy alakulnak.”

Vajna a kormányzati médiában ellene irányuló támadások okát abban látja, amikor egy ilyen szakterületet és intézményt irányít bárki, vagy akármilyen vállalatot, van egy része a szakmának, amelyik imádja, amit csinál, egy másik része meg utálja:

“Ezt nem tudod megváltoztatni, ha fejre állsz, kalimpálsz, akármit csinálsz, akkor is lesznek olyanok, akik úgy gondolják, hogy igazságtalanok vagyunk, vagy nem eléggé foglalkozunk velük, vagy valamiből kimaradnak. Van egy irigység is, nem irántam, hanem egymás iránt.” /……/ “én leteszem az asztalra azt, amitől Magyarország híres lett, és a továbbiakban is az lesz, és van, akinek ez tetszik, és van, akinek nem. Ez ilyen egyszerű, ez olyan, mint a politika. Lehetsz akármilyen népszerű, az emberek egy része szeret, a másik meg utál.”

Történelmet a vászonra!

Hangsúlyozta, nézzék meg a filmjeit, több is foglalkozik történelemmel, mint például a Szabadság, szerelem. Amit ők / Szerk.: kormánypárti kritikusai/ kezdeményeztek, legalábbis amiről ő tud, az arról szól, hogy szerintük nincs elég történelmi televíziós film és sorozat, ezen akarnak változtatni:

“Én még sohasem kaptam olyan visszajelzést, hogy rossz irányba megyünk a filmekkel, változtassunk, se a kormánytól, sem a miniszterelnök úrtól.” /……./ “Mi egy támogató szervezet vagyunk, mi abból tudunk választani, ami bejön. Megnézzük abból mi a legjobb, minek van a legnagyobb potentialja, a film bemutatásáig pedig minden szakmai segítséget megadunk az alkotóknak, hogy az ötletből sikeres film legyen. Ha nem jön be Mátyás királyról filmötlet, akkor nem tudunk Mátyás király filmet támogatni.”

A filmügyi kormánybiztos elmondta, a jó történelmi filmhez kell, egy jó forgatókönyv, egy érdekes történet, egy olyan dolog, amivel a közönség tud azonosulni, vagyis érti és bele tudja élni magát, el tudja vinni egy álombéli utazásra. Sokan nem értik azt, hogy a filmek a közönségnek készülnek, és a közönség azért megy a moziba, hogy szórakozzon:

“Az utolsó bástyának, ami a nándorfehérvári diadalról szól, történelmi alapja van, de vannak kitalált karakterek, ami segíti a drámát. Ez az egyik legjobb forgatókönyv, amit valaha olvastam Magyarországon, ilyen nagy volumenű filmet még nem csinált soha senki, ez egy nagy feladat lesz. Speciális effekteket, digitális effekteket igényel, ez nem egy könnyű feladat.”

Vajna cáfolta, hogy a kormánybiztosi munkájáért fizetést kap:

“Nem. Szóval így akarja bárki is az állásomat, a fizetéssel együtt! ” /……/ “Szeretetből csinálom. Arnold Schwarzeneggernek van egy terve a sikerhez, ami hat pontból áll, ennek az az utolsó pontja, hogy „you have to give back”: valamit vissza is kell adni. Ez az én magyar küldetésem, ez a visszaadásról szól, és nem a pénzkeresésről.”

A folytatásban: Timitől Rogánékon át,  a kedvezményes adózásig.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét