„Aki úgy érzi, a menekültek elvették a munkáját, az szavazzon a Fideszre, aki pedig úgy érzi, hogy baj van az egészségüggyel, az oktatással, a nyugdíjakkal, az szavazzon ránk!”

Karácsony Gergely, az MSZP- Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, ahogy arról reggel már beszámoltunk– a Népszavának adott interjút, most kicsit bővebben ismertetjük ennek azokat a részeit  amelyek azt jelzik, hogyan is gondolkodik Karácsony az  országról, hogyan látja a választási esélyeket.

A közelmúltban, Sándor Iván író, ezt mondta Karácsonyról

„Karácsony Gergely megtalálta azt a politikusi magatartást – a szerénységet, köznapiságot, határozottságot együttesen –, és az önérdektől mentes közéleti ethoszt, amivel talán el lehet jutni ahhoz a hat-nyolcszázezres ma még hallgatag-közönyös lakossági csoporthoz is, amely nélkül nem lehet választási eredményességre számítani. Azt is tudja, hogy a politikában nélkülözhetetlenek a jó cél érdekében az alkukötések. Van polgármesteri gyakorlata, irányítási szorgalma. Amit ő tud, azt régóta nemigen értették meg, nem gyakorolták a baloldalon.”

A választófülke biztonsága

A miniszterelnök-jelölt elmondta, a politikában  nem a szerencsére  kell építeni,  hanem stratégiára. Épp ezért hozta létre a Párbeszéd a Változás Szövetségét azzal a párttal, amelyiknek a legnagyobb hálózata van, amely képes átlépni a saját árnyékán, és elfogadni egy jóval kisebb párt miniszterelnök-jelöltjét. A helyzet az, hogy csak az MSZP mutatja azt a nyitottságot, amit a választók teljes joggal elvárnak:

„Az a legfontosabb üzenetünk, hogy megszüntetjük ezt a fajta kiszolgáltatottságot: a szociális demokrácia egyik alapvetése, hogy a politika kivonul az emberek életéből, és nem elnyomja, hanem szolgálja őket. A választófülke pedig kellően biztonságos hely ahhoz, hogy mindenki szíve szerint szavazhasson – és szembeforduljon a rendszerrel. Hiszem, hogy így lesz, hiszen ennek a társadalomnak mindig meg volt az egészséges túlélési ösztöne, levetette magáról Rákosit, kibekkelte Kádárt. És most is ellenáll.”

Nem tart  attól sem, hogy a februári kongresszus előtt, ahol a terv szerint végképp miniszterelnök-jelöltté emelik, még felbolydul a rendszer és megpuccsolják:

 

„Az egyik fontos érv mellettem, hogy nem vagyok az MSZP tagja, nem akarok belefolyni a párt ügyeibe. A másik fontos érv, hogy nagyon rövid az idő. A harmadik, és talán legfontosabb az, hogy én azt mondom, amit az MSZP szimpatizánsai már nagyon rég vártak a saját pártjuktól. Gyakran mondják azt nekem MSZP-tagok, hogy végre baloldali miniszterelnök-jelöltjük van.”

A Soros Györgynek  a szocialistákkal kapcsolatban mondott állításával nem ért egyet. Úgy véli, nincsenek a pártban olyanok, akik nem összefogás  pártiak:

„Azt látom, hogy az ellenzéki pártok közül az MSZP és a Párbeszéd képes áldozatot hozni a győzelemért.”

Hangsúlyozta, nem vitás, okos politikai stratégiára van szükség, olyanra, amelyik a legtöbb mandátumot garantálja. De nem lehet, nem szabad a vereségre optimalizálni egy kampányt, csak a győzelemre:

„Egyértelmű, hogy azokban a választókerületekben – például Pécsett vagy Veszprémben –, ahol a független jelölt győzhet, érdemes pártonkívüli emberek mögé állni. Mert nagyon fontos a lista – különösen azoknak a politikusoknak, akik rajta akarnak lenni –, de az, hogy én leszek a miniszterelnök vagy Orbán Viktor, azon múlik, miképp szerepel az ellenzék az egyéni választókerületekben. A választási matematika pedig nagyon egyszerű: több szavazó kell, és kevesebb párt. Az Orbán-rezsim akkor élheti túl a választást, ha a kormányváltást akarók otthon maradnak, vagy ha elmennek, megoszlik a szavazatuk. ” /……./  „Ezért beszélünk ideális megoldásként közös jelöltekről, közös ajánlatról, közös listáról, közös miniszterelnök-jelöltről. De már az is segít valamit, ha egy választókerületben egy ellenzéki indul – erről legalább már van egy MSZP- Párbeszéd- DK-megállapodás.”

Nincs jó véleménye a DK-ról

Bízik benne, hogy a választók összehozzák azt a koalíciót, amit a pártok elbénáztak. A változást akarók egyre kevésbé törődnek a párthűséggel:

Nekem a tárgyalások alatt úgy tűnt, a DK választókerületekben gondolkozott, nem jelöltekben. Maradjunk annyiban, ez vitatható és nem szerencsés. Különösen nem a DK szempontjából. Szavazóik nagyobb arányban fogják megtalálni a baloldali jelöltet, mert ott lesz mellette az MSZP-logó. Az MSZP támogatói nehezebben fogják megtalálni a nekik felajánlott DK-jelöltet. Ez a stratégia megkérdőjelezhető. De nem akarok üzengetni, legyen annyi elég: a közös lista erkölcsi és matematikai szempontból is jobb. Úgyhogy mindenkit várunk, és nincsenek feltételeink. És tényleg nincsenek.”

Orbánék választási ígéreteiről

A Fidesz ökölszabálya az, hogy négy éven át jó sok pénzt elvesz az emberektől, majd választási évben visszacsorgat egy kicsit:

„Az Erzsébet-utalványos mókát Zuglóban tesztelte a Fidesz, az elődöm, Papcsák Ferenc pont a választási évben gondolta, hogy ilyesmit kell osztani szakmányban. Ám az országgyűlési és az önkormányzati választást is csúnyán elvesztette a Fidesz.” /…/  „Amit a kormány a nyugdíjasoknak adott, az megalázó – a korábbi szisztéma szerint kétszer annyival emelkedett volna az ellátásuk, mint most. Hiszem, hogy az embereket nem lehet pár ezer forintos alamizsnával megvenni.”

A magyar emberek többsége elégedetlen a Fidesszel – állítja Karácsony

Szerinte a választók egy jobb, igazságosabb, élhetőbb Magyarországot szeretnének Mindez azonban nehezen váltható – legalábbis a mérések alapján – szavazattá.  Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azonban bizakodó, hisz abban, hogy a Fidesz legyőzhető:

„Ha a politika a valóságról szólna, egyértelműen mi nyernénk. Hazudozásban viszont gyengék vagyunk – erre egyébként büszke vagyok. Azt tudom mondani, hogy aki úgy érzi, a menekültek elvették a munkáját, az szavazzon a Fideszre, aki pedig úgy érzi, hogy baj van az egészségüggyel, baj van az oktatással, baj van a nyugdíjakkal, az szavazzon ránk. És akkor nyerünk.

Egy hozzászólás itt: “„Aki úgy érzi, a menekültek elvették a munkáját, az szavazzon a Fideszre, aki pedig úgy érzi, hogy baj van az egészségüggyel, az oktatással, a nyugdíjakkal, az szavazzon ránk!”

  • 2018.02.05 - 11:34
    Közvetlen hivatkozás

    Nagyon szép gondolatmenet, csak elfelejtette, hogy az MSZP kormány szavazta meg a svájci indexlás helyett a nyugdíjak inflációkövető emelését. Nekik sikerült választási ígéretként bevezetni a 13, havit, és el is vették mikor láthatóan már nem álltak nyerésre. A svájci indexállást az MSZP vezette be amikor ez kedvezőbb volt a kaszára, és Bajnai változtatta vissza inflációkövetőre, amikor nekik ez lett a kisebb kiadás. A minimálbért 8 év alatt 45%-al emelték hasonló infláció mellett, míg a Fidesznek 96% sikerült ugyanannyi időben, de az infláció a közelébe sincs. A magánosított egészségbiztosítást sikerült visszacsinálni, mint ahogy a nyugdíjkasszába is visszatették a Horn kormány alatt ellentételezés nélkül kivezetett 30%-ot, amiről a neve miatt a megtévesztett tömegek azt hitték, úgy az övék, hogy nem tettek bele semmit. A tankönyveket sem az Mszp-nek sikerült ingyenessé tenni sok család számára a 7 napos étkeztetéssel karöltve. Aki padig látja, hogy a németek 3-4 párt együttműködésében sem tudtak eddig kormány alakítani, mit várhatnak 6-8 törpe húsosfazék körüli helyeiről szóló marakodásától.
    A választani hajlandó polgár azonnal leváltja az éppen hatalmon lévőt, ha az ellenzék ígéretét elhiszi, és többre értékeli, az éppen hatalmon lévőtől várható folytatásnál. Ha nem jött be 4 év múlva ismét vált.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük