Az emlékműgyalázás margójára

Hazugságok helyett őszinte szembenézés! Ezt hirdeti fehér alapon piros betűkkel Budapest központi terén két fa közé kifüggesztve egy molinó majd minden hétköznap késő délután. A festett betűk mára már kopottak és a fehér anyag is szakadozott, néhol rongyos.

Ma is nap, mint nap hazudik a szemünkbe  kormányzat

Szembe vele emberek ülve, télen állva tiltakoznak a felirat szellemében a hazugság ellen.
Hazudtak és hazudik ma is az arcunkba nap, mint nap a mai kormányzat, amikor annak a régi, általa oly nagyra tartott rendszernek a jelképeit, ideológusait újra és újra piedesztálra állítja és élteti, hogy a régmúlt ki nem mondott, eltagadott bűnét egy hazug szobor formájában akarta megszépítve kimagyarázni. Ez váltotta ki a fent említett molinó megalkotását.

A hamis-angyal árnyékában

Volt egy másik molinó is, de az eltűnt és nem tudni hol van. Azon ez az írás volt olvasható:

TÖRTÉNELEMHAMISÍTÁS: SZELLEMI KÚTMÉRGEZÉS

E két felirat hűen tükrözte, hogy miért ment ki oda több száz, néha ezer ember tiltakozva az ordító történelmi hazugság ellen. Ott, azon a téren, a molinó alatt naponta megforduló emberek a hamis, angyali ábrázatú árnyékában létrehoztak egy mementót, ami megmutatja az igazi emlékezést és az igazi emlékeztetést az elhallgatott és a fel nem dolgozott múltról. A kövek, a képek, a tárgyak, a régi dokumentumok, mind-mind az elhurcolt, meghurcolt, eltűnt, meggyilkolt emberekre emlékeztetnek, akiket a ma újra feléledő és erősödő nacionalizmus és rasszizmus küldött egykor a halálba. A két emlékezeti pólus naponta feszül egymásnak, de az ott megforduló emberek reakciói hűen megmutatják, melyiknek hisznek.

Amott a hamis szobor, emitt a neki ellentmondva emlékező, máig elevenen tartott mementó-kiállítás, valamint az a kifeszített, kissé leharcolt molinó!

Az idő, mint a homok!

Ezeket a fenti szavakat nem ma írtam, hiszen a molinó már új és nem szakadt, de a betűk képe és a felirat ugyanaz, ahogy a folyamatos emlékezés, emlékeztetés is a téren. Ugyanakkor az, ami miatt elővettem ezt az írást, annak az okán történt, hogy most gyors egymás utáni alkalommal 2 súlyos támadás érte az Emlékhelyet, ahogy arról a Város Kurír elsők között beszámolt. Ilyet régebben már 2-szer is megélt az emlékezők kis csapata, hogy lerombolták és megrongálták az Élő Emlékhely tárgyait, a képeket és a külföldiek részére kitett tájékoztatókat, de ez a mostani két rongálás és dúlás nagyon gyorsan követte egymást és az ehhez társuló kommentek és írások azt mutatják, hogy megszervezett, nagyobb csoportosulás tette, nem egy-egy ember egyszeri cselekedete.

Honnan tudhatjuk, hogy mi a rossz mi a jó választás? Mindent csak valamihez viszonyítva érthetünk meg, ezért van szükség a 2 pólusra. Ha ezt megértjük, akkor tudni fogjuk, mit kell választanunk.

Vendégszerző: Szentendrei Rozália

megosztás

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük