Az ENSZ emberi jogi főbiztosa is megszólalt az Orbán Viktor teljhatalmát előkészítő törvény kapcsán!

Rupert Colville, az Rupert Colvilleának szóvivője az alábbi nyilatkozatot adta Genfben 2020. 03. 27-én, pénteken:

Az ENSZ aggodalommal figyeli a magyarországi fejleményeket,

ahol a kormány egy törvényjavaslat előterjesztésével kitolná a „veszélyhelyzet” határidejét, amit a hónap elején a COVID-19 világjárványra adott válaszként hirdetettek ki. Tudomásunk szerint, a jogszabály várhatóan a jövő héten ismét a Parlament elé kerül, és valószínűleg elfogadják azt. Úgy tűnik, hogy a törvényjavaslat gyakorlatilag korlátlan hatalommal ruházná fel a magyar kormányt a rendelettel történő kormányzáshoz, és egyértelmű határidő nélkül egyszerűen megkerüli a parlamenti ellenőrzést. A nemzetközi szabályok értelmében a

„veszélyhelyzeti kormányzásnak”

és az ehhez kapcsolódó intézkedéseknek szigorúan átmeneti jellegűeknek kell lenniük, a jelenlegi helyzet kezelésére korlátozva, és megfelelő biztosítékokat kell tartalmazniuk. Emellett jelentős jogalkotási és igazságügyi felügyelet alatt kell maradniuk.

Aggodalmaink között szerepel az is, hogy a törvényjavaslat előírja:

azokra, akik hamis vagy torz információkat terjesztenek, amelyek befolyásolhatják a kormánynak az egészségügyi válságra adott válaszát öt évig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni. A dezinformáció egyértelműen veszélyeztetheti a hatóságok erőfeszítéseit a COVID-19 elterjedése elleni küzdelemben, és ezzel foglalkozni is kell, ugyanakkor ezt a közösségi média platformokkal szoros együttműködésben érdemes megtenni, azzal, hogy a veszélyes üzeneteket azonosítják és megjelölik, így biztosítva a közegészség védelme érdekében hozott hatékony intézkedéseket.

Aggodalom tölt el bennünket,

hogy a jogszabály a jelenlegi formájában negatívan befolyásolhatja az újságírók törvényes munkáját, és befolyásolhatja a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon. Arra buzdítunk minden kormányt: gondoskodjanak arról, hogy a világjárványra vonatkozó hiteles járványügyi információk és válaszok gyorsan és megbízhatóan rendelkezésre álljanak, – egyfajta eszközként – ezzel felvéve a harcot a dezinformációval szemben. A nyitottság és átláthatóság segíti és bátorítja az embereket arra, hogy elfogadják, részt vegyenek és magukénak érezzék a saját, és mások egészségének védelmét szolgáló intézkedéseket. A COVID-19 vírus válságra adott válaszhoz az egész társadalom részvétele szükséges.

A kormányoknak, ideértve Magyarországot is, nehéz döntéseket kell meghozniuk a koronavírus járvány miatt

A nemzetközi jog a veszélyhelyzetre tekintettel sürgősségi intézkedéseket tesz lehetővé. Ezeknek az intézkedéseknek azonban arányosnak kell lenniük a becsült kockázattal, és emellett méltányos módon kell alkalmazni őket, különös figyelemmel az időtartamra. Ezeket legitim közegészségügyi célok elérésére kell és lehet felhasználni. Emiatt sürgetjük a magyar kormányt, hogy biztosítsa, hogy az általa hozott intézkedések összhangban legyenek a nemzetközi jogi kötelezettségekkel.

Forrás

figyu

2 hozzászólás

  • Avatar
    2020.03.28 - 21:15
    Közvetlen hivatkozás

    Az ENSZ – és azon belül a világszervezet emberi jogi főbiztossága – liberális, migrációpárti agendának megfelelően igyekszik átalakítani a nemzetállamokat. Az OHCHR honlapján írtak szerint elsősorban kormányok, törvényhozási rendszerek, és egyéb nemzeti intézmények célba vétele a feladatuk !!!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük