Az ENSZ-határozat ellenére is támadják Damaszkusz “bizonyos részeit”

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója vasárnap újabb bombázásokról számolt be. Irán szerint Teherán és Damaszkusz tiszteletben tartja az ENSZ BT égisze alatt szombaton létrejött tűzszüneti egyezményt, ám a szíriai főváros “terroristák ellenőrzése alatt lévő kerületei” ellen továbbra is támadásokat hajtanak végre.

A világszervezet Biztonsági Tanácsa szombaton egyhangúlag fogadott el határozatot, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követeli Szíriában, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott Kelet-Gútába és evakuálhassák a legsúlyosabb betegeket és sebesülteket. Törökország és két jelentősebb lázadószervezet üdvözölte a határozatot.

“Ez egy kis lépés lenne, hogy enyhítsünk a szíriai emberek szenvedésén, de még nagyon sok munka van hátra a krízis teljes felszámolásáig. Továbbra is úgy látjuk, hogy csak a politikai megoldás tehet pontot a szíriai válság végére” – mondta Kuvait ENSZ-nagykövete, Manszur Ayyad Al-Otaibi.

A tűzszünet nem vonatkozik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet illetve az al-Kaida szélsőségesei elleni harcokra. A damaszkuszi vezetés azonban terrorcsoportoknak nevezi a nyugati országok által támogatott lázadókat is.

Folytatódnak a támadások Kelet-Gúta ellen is

A 2013 óta ostromlott, 400 ezer lakosú térségben az elmúlt egy hétben több mint ötszázan haltak meg.

(Forrás: Euronews)

Kapcsolódó:

Már több tucat gyereket és nőt bombáztak le az orosz gépek idén Szíriában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük