Az Európa Tanács jelentéstevője szerint jogsértő a „Stop Soros”

Aggodalomra ad okot a menekültek és migránsok megsegítésén tevékenykedő civil szervezeteket büntethetővé tevő, szerdán elfogadott magyar törvénycsomag, a „Stop Soros” – foglalt állást az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének e témában illetékes jelentéstevője csütörtökön.

Nemzetközi emberi jogi normák

A luxemburgi Yves Cruchten, aki a strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács tagországaiban tevékenykedő civil szervezetek munkájának korlátozásáról készített jelentést, közleményében úgy nyilatkozott, hogy a most elfogadott magyar szabályozás a nemzetközi emberi jogi normák, különösen a véleménynyilvánítási szabadság és az egyesülési jog, a különböző szervezetekhez való csatlakozás szabadságának szemszögéből vet fel problémákat.

A magyar kormány nem várta meg a Velencei Bizottság állásfoglalását

A képviselő megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a szabályozást a menekültek világnapján fogadta el a magyar parlament. Kiemelte továbbá: az elfogadásra annak ellenére került sor, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése arra kérte Magyarországot, hogy a szavazással várja meg a Velencei Bizottság állásfoglalását.

Az unió emberi jogi bizottsága hiába kért

Cruchten emlékeztetett arra is, hogy a közgyűlés emberi jogi bizottsága májusban elfogadta a fentebb említett témájú jelentését, amely arra szólítja fel Magyarországot, hogy tartózkodjon a „Stop Soros” – még egy korábbi, kevésbé szigorú változatának – megszavazásától. A jelentést jövő héten a közgyűlés plénuma is megvitatja.

Uniós szóvivő: az Európai Bizottság vizsgálni fogja az új magyar migrációs szabályozást

Ahogy minden esetben, az Európai Bizottság most is meg fogja vizsgálni, hogy a magyar parlament által szerdán elfogadott új törvénycsomag összhangban van-e az uniós szabályozással, és figyelembe fogja venni a Velencei Bizottság várható véleményét is – közölte Christian Wigand, az uniós bizottság egyik szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján csütörtökön Brüsszelben.

Nem fordíthatunk hátat közös értékeinknek

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, az értékelés eredménye alapján a bizottság szükség esetén megteszi az indokolt lépéseket.

A bizottság „nem aggodalom nélkül követi figyelemmel” azokat a javaslatokat, amelyekről az Országgyűlés szavazott – tette hozzá.

„Nem fordíthatunk hátat közös értékeinknek, alapelveinknek, amelyekre Európa épült” – fogalmazott a szóvivő.

Menedéket és segítséget kell adni a hajléktalanoknak

A hajléktalanokat érintő, szerdán az alaptörvénybe foglalt szabályozással kapcsolatban Wigand kijelentette, minden EU-tagállam, köztük Magyarország is elkötelezte magát amellett, hogy menedéket és segítséget nyújt a hajléktalanoknak társadalmi integrációjuk előmozdítása érdekében. Ennek az alapelvnek kell sorvezetőül szolgálnia minden tagország számára. Az Európai Bizottság uniós programokon keresztül, a szociális alapok keretében támogatja a hajléktalanok fedélhez jutását – tette hozzá.

Az Országgyűlés szerdai ülésén fogadta el a „Stop Soros” törvénycsomagot, illetve az alaptörvény hajléktalanságot is érintő hetedik módosítását. Előbbi alapján büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása, utóbbi értelmében az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

(MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük