Frissítve! Az Európai Bizottságnak elemeznie kell az Elios-nyomozás eredményét

Meglepő, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében Magyarországon, mivel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése meggyőző bizonyítékokat tartalmazott a szabálytalanságokra – közölte az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának (CONT) elnöke szerdán.

Valódi eszköz kell az EU pénzügyi eszközeinek védelmére

Ingeborg Grässle hangsúlyozta, hogy a CONT-nak és az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának elemeznie kell a magyarországi nyomozás eredményét.

„Az eredmény erősíti a magyar bűnüldöző hatóságok függetlenségével kapcsolatos kételyeket, valamint alátámasztja egy valódi eszköz szükségességét az Európai Unió pénzügyi érdekeinek jövőbeli védelmére, miután Magyarország és az uniós támogatások több más nagy kedvezményezettje sem csatlakozott az Európai Ügyészséghez” – írta a Twitteren a német néppárti képviselő.

Még hogy nem volt bűncselekmény?!

Az Országos Rendőr-főkapitányság arról számolt be kedd este, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették az OLAF év eleji ajánlásai alapján elrendelt nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében a LED-alapú közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban.

MSZP: az Elios-ügy megmutatta, hogy vannak érinthetetlen emberek

Az MSZP értékelése szerint a hatóságok az Elios-ügyben folytatott nyomozás megszüntetésével nyíltan az ország tudtára adták: vannak érinthetetlen emberek. Az ellenzéki párt szerint az is világossá vált, miért nem akarja a Fidesz, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós ügyészséghez.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón emlékeztetett: bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a miniszterelnök veje, Tiborcz István korábbi cége, az Elios Innovatív Zrt. közvilágítási beruházásai ügyében.

Közölte, a nyomozást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatai alapján indítottak a hatóságok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt.

Európai Bizottság13 milliárd forintot visszakérhet

Hozzátette, az OLAF szerint 35 közbeszerzésnél merült fel a csalás, míg 17 esetben a szervezetten elkövetett csalás gyanúja.

Harangozó Tamás rámutatott, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a projekteknél tapasztalt szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság (EB) 13 milliárd forintot visszakér Magyarországtól. Az EB vizsgálata független a magyar hatóságokétól.

A politikus szerint mindenki, aki ebben a nyomozásban és annak megszüntetésében részt vett, szégyent hozott az egyenruhájára, a teljes rendőri állományra és az ügyészi szervezetre.

A frakcióvezető-helyettes közölte, most már talán a Fideszt támogatóknak is világossá válik, miért nem akar Orbán Viktor és a Fidesz az európai ügyészséghez csatlakozni. Teljesen egyértelmű, ha működne az európai ügyészség Magyarországon, ez az ügy nem így zárult volna le.

A korrupt rendszer ellen kell szavazni

Lehet tenni az ország szétrablása és az égbekiáltó igazságtalanságok ellen – hangoztatta. Arra kért mindenkit, írja alá az ellenzéki pártok és civil szervezetek által is támogatott, Magyarország európai ügyészséghez történő csatlakozásáról szóló kezdeményezést. Azt is javasolta, hogy akinek elege van abból, ami ma Magyarországon zajlik, a jövő tavaszi európai parlamenti választáson nyilvánítsa ki véleményét: szavazzon a korrupt rendszer és a Fidesz ellen.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Meglepetéééés! Nem volt bűncselekmény – megszüntette a rendőrség az Elios elleni nyomozást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük