Az Európai Néppárt egyelőre nem zárja ki a Fideszt

Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, előző héten kezdeményezett jogállamisági eljárás lezárultáig semmiképp sem zárja ki soraiból a Fideszt az Európai Néppárt (EPP) – jelentette ki Joseph Daul pártelnök szerda este az informális salzburgi EU-csúcs margóján.

“A sajtó nem kényszeríthet Orbán Viktor kidobására. Pártunkban demokrácia és jogállamiság uralkodik, megvannak a szabályaink” – nyilatkozott a néppárti tagállami vezetők egyeztetése előtt a francia politikus, aki a magyar miniszterelnökről azt mondta, hogy “nem könnyű eset, ezt mind tudjuk”.

Sajtóértekezletén közölte, hogy az EPP meg fogja várni a hetes cikk szerinti eljárás eredményét, valamint azt, hogy az Európai Bizottság értékelje a jogállamiság magyarországi helyzetét. Leszögezte: következményeinek kell lennie annak, ha valaki nem felel meg a jogállamisági elveknek.

Hozzátette, más tagországokat is ugyanezzel a mércével kellene mérni, például a szociáldemokrata kormányzású Máltát, Romániát és Szlovákiát, amelyekben ugyancsak aggodalmakra ad okot a helyzet.

A Fidesz a jövő évi európai parlamenti választásig tagja marad a néppártnak

Az EPP több tagpártja a Fidesz kizárását szerette volna elérni, Daul szavai azonban világossá tették, hogy a vezetés ezt egyelőre nem akarja. Szakemberek szerint ezen nyilatkozat után szinte bizonyos, hogy a magyar kormánypárt legalábbis a jövő évi európai parlamenti választásig tagja marad a néppártnak, a jogállamisági eljárás ugyanis addig semmiképp nem fog lezárulni.

A menekültekről tanácskoztak az EU vezetői

A migrációs válság volt a fő téma az Európai Unió vezetőinek másfél napos, nem-hivatalos találkozójának nyitónapján Salzburgban. Az uniós elnöki tisztét betöltő Ausztria kancellárja, Sebastian Kurz házigazdaként fogadta az EU intézményinek vezetőit és a tagállamok kormányfőit, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

Donald Tusk, az Európai Parlament elnöke beszédében felszólalt az ellen, hogy politikai játszmákhoz használják a bevándorlás kérdését.

– Minden vezetőt arra kérek, fejezze be a bevándorlással rémisztgetést. Hiába az agresszív retorika, a dolgok jó irányba haladnak, főleg, mert a külső határaink erősítésére koncentrálunk – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról beszélt, hogy a menekültválság és a migráció jelentette problémát úgy lehet megoldani, ha segítséget nyújtunk az afrikai országoknak.

– Tovább kell dolgoznunk az afrikai országokkal a migráció visszaszorításán, és ez azt jelenti, hogy a tagállamoknak be kell fektetniük a helyzet megoldásába, vagyis pénzt kell tenni az afrikai együttműködésbe, közösen kell dolgozni a az ENSZ menekültügyi szervezetével és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel, valamint azt is jelenti, hogy a tagállamoknak egyenlő részben ki kell venni a részüket a szolidaritásból és a felelősségből, ami nemzetközi védelemre szorulókat megilleti – mondta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A nem hivatalos tanácskozás második napjának fő témája a Brexit. Ezt megelőzően Theresa May brit miniszterelnök részt vett a közös vacsorán, ahol elmondhatta kormánya álláspontját, a tanácskozást azonban nélküle tartják.

Pellegrini: a Frontex ne helyettesítsen, hanem kiegészítsen

A Frontexnek kiegészítő megoldásként kellene működnie, nem pedig olyanként, amely helyettesíti a független határőrségeket és a tagállamok ilyen egységeit – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő a visegrádi négyek miniszterelnökeinek – az informális EU-csúcsot közvetlenül megelőző – találkozója után újságíróknak nyilatkozva Salzburgban.

Peter Pellegrini – a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint – a V4-es találkozó után azt mondta: ott nem hangzott el semmiféle “abszolút nem” a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség megerősítését célzó tervre, csak az, hogy világosan meg kell határozni annak feladatait és hatásköreit.

“A Frontex esetében azt tartjuk fontosnak, hogy az ne helyettesítse a határőrségek vagy a tagállamok (más hasonló) egységeinek szuverenitását” – mondta a szlovák kormányfő, aki szerint az európai politikusoknak minden olyan megoldást támogatniuk kellene, amelyikről világos, hogy képes hozzájárulni az unió határainak megvédéséhez.

Működőképes lehetne az egyes tagállamok partvédelmi egységeinek és a Frontexnek egy olyan jó kombinációja, amelyben az utóbbi aktívabb lenne harmadik országokban, azaz segítene egyes észak-afrikai országok határainak és parti vizeinek a védelmében – vélekedett Peter Pellegrini.

A V4-es találkozó megállapításairól szólva rámutatott: továbbra is változatlan a V4-ek miniszterelnökeinek az a közös álláspontja, hogy migránsok befogadására csakis az egyes tagországok önkéntes döntése alapján kerülhet sor.

(Forrás: MTI, Euronews)

Kapcsolódó:

Kampány indult a Fidesz kizárására az Európai Néppártból

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük