Az Európai Tanács hat hónappal meghosszabbította az ukrán válság nyomán bevezetett gazdasági szankciókat

A Európai Unió Tanács a mai napon úgy határozott, hogy hat hónappal, 2021. január 31-ig meghosszabbítja az Oroszországi Föderáció bizonyos gazdasági ágazatait célzó szankciókat.

A döntésre azt követően került sor, hogy az Európai Tanács tagjainak 2020. június 19-i videokonferenciáján a vezetők ismét értékelték a minszki megállapodások végrehajtásának állását.

E megállapodásokat 2015. december 31-ig kellett volna teljeskörűen végrehajtani, ám mivel ez idáig ez nem történt meg, az uniós vezetők politikai döntést hoztak az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók meghosszabbításáról.

A történet hat évvel ezelőtt kezdődött

Az EU eredetileg 2014-ben, az Ukrajnát destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be ezeket a korlátozó intézkedéseket, amelyek a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.

A szankciók korlátozzák az elsődleges és másodlagos uniós tőkepiaci forráshoz jutást bizonyos orosz bankok és vállalatok esetében, valamint tiltják a pénzügyi támogatás bizonyos formáit és a brókertevékenységet az orosz pénzügyi intézmények tekintetében.

Ezenkívül tiltják valamennyi védelmi vonatkozású termék közvetlen vagy közvetett behozatalát, kivitelét vagy transzferét, valamint az esetlegesen katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók által használható kettős felhasználású termékeket.

Végezetül korlátozzák Oroszország hozzáférését az orosz energiaágazatban, így például a kőolaj-kitermelésben és -feltárásban használható egyes érzékeny technológiákhoz.

Az ukrán válság nyomán bevezetett uniós korlátozó intézkedések

Ehhez képest

Magyarország kiemelt jelentőséget tulajdonít az Oroszországgal felépített kapcsolatainak

Orbán Viktor miniszterelnök június 12-én levélben fejezte ki jókívánságait az Oroszországi Föderáció nemzeti ünnepe, Oroszország napja alkalmából Vlagyimir Putyin államfőnek és Mihail Misusztyin miniszterelnöknek.

Az orosz államfőnek írt levelében Orbán Viktor kiemelte:

“az új koronavírus elleni küzdelem mindannyiunkat nehéz feladatok elé állít, azonban országaink sikeresen védekeztek az elmúlt hónapok során. Az Oroszországi Föderációval felépített kapcsolatoknak kormányom kiemelt jelentőséget tulajdonít. Örömömre szolgál, hogy az utóbbi években rendszeres párbeszéd és sokrétű együttműködés alakult ki közöttünk. Bízom benne, hogy hamarosan személyesen is folytathatjuk kétoldalú kapcsolataink fejlesztését.”

Meg kell vitatni Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük