Az év könyve: Anette, egy hősnői eposz

A hazáját megszálló nácik ellen és a hazája által megszállt Algéria függetlenségéért is harcoló francia nőről szóló alkotást -címe Anette, egy hősnői eposz- tüntettek ki a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Német Könyvdíjjal a zsűri hétfő esti bejelentése szerint.

Anne Weber művének főszereplője élő személy, 97 éves, Dél-Franciaországban él. Egy irodalmi rendezvényen ismerkedett meg a szerzővel. Az első beszélgetést több találkozás követte, és a kapcsolatból idén augusztusra elkészült egy 208 oldalas elbeszélő költemény, Anette, ein Heldinnenepos (Anette, egy hősnői eposz) címmel.

A főszereplő Anette Beaumanoir élettörténete a szabadság-egyenlőség-testvériség hármas értékéért, az igazságért és függetlenségért folytatott harc története.

Tele van súlyos csapásokkal, erőszakkal, börtönnel, árulással, de a szerző mindezt “szuverén mértéktartással és finom iróniával” tárja az olvasó elé – áll a zsűri indoklásában, amely szerint

Anne Weber elbeszélésének ereje “vetekszik hősének erejével”,

és munkája révén “az eposz ősi formája lélegzetelállítóan frissen cseng”.

A Német Könyvdíj a német könyvszakma csúcsszerve, a Börsenverein des Deutschen Buchhandels elismerése a megelőző egy év terméséből a legjobbnak ítélt német nyelvű regénynek. A 2005-ben alapított díjra német, osztrák és svájci kiadók pályázhatnak köteteikkel. Az idén több mint kétszáz alkotást neveztek.

A tekintélyes kritikusokból álló zsűri az első lépésben egy húszas listát állít össze, majd a mezőnyt hat kötetre szűkíti. A díj 25 ezer euróval (9,12 millió forint) jár, a szűkített lista további öt alkotását 2500-2500 euróval jutalmazzák.

A díjat minden évben világ a legnagyobb könyvszakmai találkozója, a Frankfurti Könyvvásár kezdetének előestéjén adják át

A vásárt az idén a koronavírus-járvány miatt Frankfurtban megjelenő kiállítók és látogatók nélkül tartják meg, online rendezvények sorozatának formájában.

A Német Könyvdíjat a közelmúltban két alkalommal is magyar gyökerű szerző nyerte el: 2010-ben Abonyi-Nagy Melinda Svájcban élő, vajdasági magyar származású írónő Galambok röppennek föl című könyvével, 2013-ban pedig a soproni születésű, Berlinben élő Terézia Mora író, forgatókönyvíró és műfordító A szörnyeteg című, részben Magyarországon játszódó regényével.

(MTI)

narancssárga riasztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük