Az évszak étele: a lecsó, de most lássuk a cigány lecsót!

Lassan vége a nyárnak, és akármilyen drága is a paradicsom, paprika, meg a hagyma, a csirkecombról nem is beszélve, be kell, hogy férjen egy jó kis lecsó, méghozzá bográcsban és úgy ahogy azt a cigány gasztronómia leírja, de nem a már untig ismertetett nokedlis, hanem a káposztás változat.

Hozzávalók

10 dkg sertészsír (vagy étolaj)

20 dkg füstölt szalonna

1.5 kg vöröshagyma

2 kg lecsópaprika

0.5 kg paradicsom

1.5 kg csirke (comb, szárny, csontos mell)

1.5 kg káposzta

5 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint bors ízlés szerint fűszerpaprika ízlés szerint hirdetés

Elkészítés

Előkészület

Felszeleteljük a hozzávalókat a lecsónak megfelelően. A hagymát, paprikát, paradicsomot szeletekre. A szalonnát apró kockákra, a csirkét (mintha pörköltet készítenénk belőle) feldaraboljuk. A káposztát legyaluljuk.

Hajrá!

A bográcsban a zsiradékon megpirítjuk a szalonnát, majd a hagymát rátéve kissé megpirítjuk, hogy egy kis színt kapjon. Rányomjuk a fokhagymát, átkeverjük és beletesszük a húst, jól átsütjük. Nem baj, ha egy kis színt kap. Hozzáadjuk a szelt paprikát, ha egy kicsit megrokkant megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a paradicsom szeleteket. Fél óra főzés után hozzáadjuk a káposztát és addig főzzük, míg minden megpuhul és a levét szépen elfőtte. Ha kell, utána ízesítünk.

(Recept)

Végezetül: 5 tipp a sikeres bográcsoláshoz

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ez is egy különleges lecsó:

Friss!

3 thoughts on “Az évszak étele: a lecsó, de most lássuk a cigány lecsót!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.