Az F4-es objektum története, avagy titkos atombunker Budapest belvárosa alatt

2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

De ha már szóba hoztuk, nézzük mi is volt az a bizonyos F4-es objektum?

Ez egy korábban titkos atombunker Budapest belvárosa alatt. 39 méter mélységben helyezkedik el hozzávetőlegesen a Kossuth tér és a Szabadság tér között, elnyújtott H betű alakban. Közvetlenül kapcsolódik az egykori Magyar Dolgozók Pártjának volt székházához, és 1973 óta a 2-es metróhoz, de az Országházhoz nem. A Rákosi megrendelésére készült óvóhely metrós tübingekből (alagútfalazó elemekből) van kifalazva.

A Szabadság téri vészkijárat a szellőzőben, fotó: Szabó Balázs/epiteszforum.hu

A lejárat a székház (Akadémia u. 17.) egyik udvarán épült

Egy vészkijárat is épült az egykori TV-székház (Szabadság tér 17.) szomszédságában, amely levegőztetőként is szolgál. A labirintusszerű objektumban külön tanácskozóterem is épült, ahol az ország vezetői az aktuális teendőket vitatták volna meg. Nevét onnan kapta, hogy akkoriban a föld alatti munkahelyeket F-fel jelölték, mert nem volt külön postacímük és egyszerűbb volt kódnévhez kötni.

A 2200 ember befogadására alkalmas 3500-3800 négyzetméteres objektum építését 1952. május 1-én kezdték el. Az építkezés a metró építésével egy időben, megszakításokkal folyt, néha csak állagmegóvási szinten, néha nagy anyagi és személyi ráfordítással. A Pártgazdasági Osztály előírása szerint 250 fő „aktív, magas nívójú szellemi munkát végző dolgozó” számára kellett megfelelő védelmet és zavartalan munkahelyet biztosítani egy esetleges háborús légitámadás során. 15 fő részére terveztek külön szobát, a többiek csoportos munkahelyre számíthattak. A maradék hat fő kiváltságos ellátásban részesült: személyzeti szobájukhoz városi telefon, külön mosdó, WC, fürdő, zuhanyozó járt.

A bunker lejárata egy lakatlan lipótvárosi klasszicista bérház (korábban az MDP pártközpontjának egyik épülete) belső udvarából nyílt

(Steindl Imre u. 12.), itt volt található az a magas betonhenger, amiből lifttel vagy lépcsőn lehetett lejutni az óvóhelyre. 283 lépcsőfok vezet le a mélybe, a lift a maga idejében Európa leggyorsabb liftje volt.

A tartózkodó felső szintje. Fotó: építészfórum.hu

Szigorúan titkos polgári védelmi objektum

Egy szomszédos ház (Zoltán u. 13.) udvarából nyíló vasajtón át lehetett bejutni ebbe az udvarba. Korábban stratégiailag szigorúan titkos polgári védelmi objektumnak minősült. Látogatását szigorúan szabályozták, csak titoktartási nyilatkozat aláírása után volt megtekinthető. A BKV gyorsvasúti igazgatósága 1981-ben vette át a bunker üzemeltetését, azóta hetente egyszer szellőztetik és víztelenítik. A szélesebb közönség ekkor szerzett csak tudomást arról, hogy a Szabadság tér alatt egy 3-as kategóriájú búvóhelyet építettek.

Forrás: wikipédia

 

Daniel Asor

 

Asor rabbi

2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest