„Az idei évben nem szabad érettségit tartani!” – petíció és környéke

Egy diák petíciót indított az idei érettségivizsgák ellen. Ősszel mintegy 30 ezer diák tett érettségit úgy, hogy egyetlen fertőzési gócpont sem alakult ki, ezért nem változtattak a szabályokon, tavasszal is a megszokott vizsgák lesznek-írja a Blikk.  Többen igazságtalannak tartják azonban , hogy úgy kell leérettségizniük, mint azoknak, akik hagyományos tanrendben tanultak – a vélemény mellé állt több pedagógus is.

A diák és a pedagógus is az idei érettségi ellen lobbiznak

Az ATV Híradójának nyilatkozott egy diák, aki azt állítja, a digitális távoktatás csak átmenetileg jó megoldás, de nem közelíti meg a hagyományos tanrendet. Szerinte nem lehet elvárni ugyanazt a szintet, mint azoktól, akik a megszokott rendben tanultak. Egy pedagógus, Balatoni József is hasonlóan vélekedik a helyzetről:

,,Ezek a gyerekek hivatalosan a hatodik hónapjukat kezdik meg digitálisban. Ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag mondom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne.”

Egyrészt, másrészt

A Pedagógusok Szakszervezete emlékeztetett arra, hogy az iskolákban van lehetőség a kiscsoportos felkészítő órák megtartására, de a mostani végzősöknek ennek ellenére is hatalmas a lemaradása. Az elnök, Totyik Tamás szerint 3 félév kiesés nagyon komoly időszak egy négyéves felkészülési ciklusban, emiatt pedig valamilyen döntést vagy módosítást mindenféleképpen alkalmazni kellene.

<<FRISS HÍREINK!>>

Petíció az idei érettségi ellen

Egy középiskolás diáklány petíciót indított, amit már több mint 20 ezren alá is írtak, azért, hogy ne legyen az idei évben érettségi vizsga.

„Az OKJ és érettségi vizsgák is májusban és júniusban lennének (írásbeli, majd szóbeli), de a jelenlegi helyzet megnehezíti a diákok és Tanárok munkáját is. Elszoktunk az iskolai élettől, itthon igyekszünk tanulni, pótolni, megérteni. De nagyon nehéz, hogy nem tudunk szemtől-szemben kommunikálni a Tanárainkkal, a több hónapos kieséssel nagyobb hátrány ér minket. Rengeteg ember bukna el egy érettségitől, vagy egy nagyon fontos szakmai vizsgától a vírus miatt. Kérjük szépen, írják alá a petíciót, hogy a jegyeink átlaga alapján megkaphassuk a szakmai vizsgáinkat, illetve az érettséginket. Támogassanak minket, következő generációt és támogassák Tanárainkat akik nap mint nap segítenek minket.” Áll egy nagyon okos és szívhez szóló felvezetés után a petícióban.

Az érettségiről úgy átabotában

Az érettségi vizsga (röviden érettségi, régiesen matura) a középiskolai tanulmányokat lezáró és a felsőoktatásba bebocsátó vizsga, amely számos ország jogrendszerében szerepel, és sok helyen – így a kétszintű érettségi bevezetése óta a legtöbb képzésben Magyarországon is – a felsőoktatási felvételi eljárásban is helyettesíti a vizsgát.

Szerepe szerint lehet

  • tanulmányi jellegű záróvizsga,
  • valamilyen állás vagy társadalmi pozíció betöltéséhez szükséges képesítő, minősítő vizsga,
    felvételi jellegű vizsga.
  • Az érettségi történetét e három funkció közötti hangsúlyeltolódások és az ekörüli vita kíséri; helyét az oktatásügyben és társadalmi megbecsültségét az aktuális főfunkció is alakítja.

Magyarországon 1851 óta rendeznek érettségi vizsgát, jelenleg országosan egységes szabályozás szerint. A legutóbbi nagyobb átalakítás a kétszintű érettségi rendszer bevezetése volt 2005-ben. Azóta a vizsga minden tekintetben egységes a gimnáziumok és a szakközépiskolák tanulói, illetve a felnőttoktatásban részt vevők számára is. Az érettségi hazánkban állami vizsga, az érettségi bizonyítvány pedig közokirat.

petíció

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük