Az információ – hatalom! – A hatalom pedig az enyém és oszthatatlan!

A jó magyarok olyan 70-80 százalékának mintha esze ágában sem lenne magát beoltatni koronavírus elleni vakciával. Most, így december közepe táján, amikor a vírus naponta ezrével betegíti meg az embereket, és sajnos nagyon magas az elhunytak száma, a megkérdezettek nagy arányban elutasítják a vakcinát.

Vajon miért? Hol van ebben a józan értelem?

Augusztusban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatás szerint a lakosság 55 százaléka még azt mondta, hogy nagy valószínűséggel beadatná magának a vakcimát – na majd ha lesz!

Mostanság az egész faggatózás amolyan fiktív tájékozódás valamiről, ami a pandémia ellen szolgálna orvosságként, de ami nálunk egyelőre még nincs. Viszont a vakcináról és környékéről információk sokasága ömlik a polgárok fejére, és ez a színes-szagos zűrzavaros kuszaság – fűszerezve az vírusszkeptikusok ágálásával, és a velük szembeni hatósági eljárással – augusztustól decemberig romba döntötte a vakcina iránti közbizalmat. És amikor a napi megélhetési gondjaival bajlódó földi halandó az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján azt hallja, hogy az „oltakozás“ során (ezt a szót vajon honnan szedte?) nem lehet választani a vakcinák között, majd egy másik felelős fórum tüstént cáfolja a két főrendőrrel megtámogatott vezető hírforrást azzal, hogy már hogyne lehetne majd választani, akkor a meghülyített polgár azt mondja: süketeljetek valaki másnak, és menjetek a fenébe a vakcinátokkal! És a szakértő orvos, a virológus, a járványstatisztikus (ha egyáltalán szabad neki nyilatkozni) no és persze a felelős pozícióban a maga politikai szempontjai szerint össze-vissza fecsegő vezető politikus immár teljességgel hitelét veszti.

Mert a politikus fecseg….

Méghozzá lehetőleg a Facebookon vagy más közösségi oldalon, mert ott nagyobb nyilvánosságot kap, mint a hivatalos, de röhejes és általában hazudós közmédiában. A politikus eleget tesz kötelezettségének, (másként fogalmazva: él hatalmával) és tájékoztatja a nemzetet a fontos közügyekről, egyebek mellett a járványhelyzetről, a különféle vakcinák minőségéről, érkezésének valószínű időpontjáról, az EU-s és a nemzeti engedélyezési eljárásról, a magyar gyártók kiemelkedő részvételéről, a honi kutatások helyzetéről, s ha elég ostoba hozzá, arról is, hogy a vezető víruskutató bizony riogatja saját aggodalmaskodó véleményével az embereket.

A baj az, hogy ezek a derék, de kissé retardált politikusok járványügyben, vakcinaügyben nem ugyanazt mondják!

Végtére is ők sem tudhatnak mindent. Összegezve:

nincs olyan hülyeség, amelyet politikus szakmai kérdések-ben meg ne engedne magának a nyilvánosság előtt, ha úgy véli, hogy a hatalom érdeke azt diktálja. Mert az információ-szolgáltatás a hatalmi struktúra része, a hatalom pedig Orbán Viktoré és az általa vezetett Fideszé.

Talán néhány példa megvilágítja ennek a kommunikációs stratégiának a lényegét

Itt van egynek, hogy az önkormányzatok, iskolák, szociális szervezetek nem kapnak információt őket szorosan érintő ügyekben sem. Ehhez képest apróság az otthonfelújítási támogatási produkció, amelynek összege sem túl magas, de ember legyen a talpán, aki eligazodik abban, hogy kinek, mikor, milyen feltételekkel jár(hat) a támogatás, és miként kell igényelni. A propaganda-szószban csak azt kell mindenkinek tudnia, hogy a családbarát kormány új támogatásokkal könnyíti meg az arra érdemesek életét. Gulyás Gergely hetente sajtótájékoztatón beszél szerinte fontos dolgokról, de még soha nem mondott semmit, kérdezni is alig lehet tőle. És vajon miért olyan fontos a kormányfőnek a 90 éves Soros György, akinek semmiféle hivatalos funkciója nincs az EU-ban, s aki magyarként, amerikaiként és világpolgárként is jogosult a véleménye közlésére!? Orbán Viktor legutóbbi piszkolódó levele valójában a tekintélyes létszámú, nyíltan vagy látens módon antiszemita magyar választónak szól, puszta zavarkeltést szolgál, no és persze sértődöttséget mutat, mert Orbán kénytelen emlékezni, hogy a Fidesz születésekor Soros is bábáskodott pénzével a csapat meg-alakulásánál, és Orbán is (más fideszesekkel együtt) Soros támogatásával tanult külföldön. Ez a levél már több mint vaskos disznóság, ez politikai banditizmus a tömeg-kommunikációban.

De a fideszes tájékoztatásban akad néhány amolyan jellemző apró sunyiság,

például az, hogy a félcédulás szóvivő rendszeresen Gyurcsánynénak nevezi Dobrev Klárát – hadd bosszankodjon az érintett és az ellenzék. És a csúcs! Az Idősek Tanácsa, amelynek elnöke Orbán Viktor, alelnöke Novák Katalin miniszter, és a testület minden tagját a miniszterelnök nevezi ki. E teljességgel független és fontos testület minden határozata és megnyilatkozása mintegy automatikusan hitelesíti, hogy a kormány megőrzi a nyugdíjak értékállóságát, megvédelmezi az időseket és gondoskodik nyugodt, békés, biztonságos öregkorukról.

Hát nagyjából ezek miatt a dolgok miatt nem kérnek az emberek a vakcinából.

A járványról, gyógyszerekről és egészségügyi kérdésekről hivatalosan orvosoknak, virológusoknak, és a járványstatisztikusoknak kellene tájékoztatni a közvéleményt, a kormány dolga lenne, hogy megteremtse a feltételeket az egészségügy hatékony működéséhez. Persze a pandémia – gondolom, természeténél fogva – olyan jelenség, amelyről leginkább éppen a kormánynak kellene hiteles tájékoztatást adni, mert a kormány gyűjti össze az egészségügyi információkat, amelyeket a szakembereknek kellene értékelni. A kormány számára ez nem jó alapállás, mert inkább érdeke az információs bizonytalanság, mert az erősíti az állampolgárok személyes függőségét a kormánytól. Az információk hiánya és bizonytalansága korlátozza a személyek, csoportok döntési szabadságát, az információs hiányok megszüntetése viszont leginkább mégis csak a kormánytól remélhető. A Fidesz-kormány viszont csak dumával eteti a népet, teljes körű, hiteles tájékoztatást soha semmiről nem ad!

Az információ ugyanis – hatalom! És a hatalmat Orbán Viktor nem osztja meg senkivel!

figyu

One thought on “Az információ – hatalom! – A hatalom pedig az enyém és oszthatatlan!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük