Az iráni tüntetéseknek már halálos áldozatai is vannak

Három nap után sem csillapodnak a rendszerellenes megmozdulások Iránban. Az ország sajtója kemény cenzúra alatt működik, és a közösségi médián is kevés információt engednek kiszivárogni, de mértékadó források szerint már halálos áldozatai is vannak a rendőrség és a tüntetők összecsapásainak.

Teheránban a tüntetők állítólag kövekkel dobálták meg az ellenük kivezényelt rendőröket, és kormányépületeket vettek ostrom alá. Egy vidéki városban, Dorudban két mozdulatlan, vérbe fagyott testet lehetett látni a Twiterre és Instagramra fölkerült videókon, a dühös tömeg pedig azt skandálta, hogy bosszút áll a „meggyilkolt testvérekért”.

Egyes videofelvételeken az is látszik, hogy a rohamrendőrség járműveit is sikerült fölgyújtaniuk a tiltakozóknak. Egy felvételen pedig az igazságügyi minisztérium egyik súlyosan megrongált épülete látszik.

A tüntetések elindítója az elemzők szerint az egyre nehezebbé váló gazdasági helyzet, a növekvő (12 százalék feletti) munkanélküliség, a meredek áremelkedések, illetve a társadalmi élet minden szintjén nyomasztó mértékű korrupció, a klerikális elit mind szembetűnőbb „törvények feletti” viselkedése.

A rezsim ismét kormánypárti meneteket szervezett több városban. Az iráni fegyveres erő, a Forradalmi Gárda egyik legmagasabb rangú parancsnoka pedig arra figyelmeztette a tüntetőket, hogy „a nemzet vasöklével” kell majd szembenézniük, ha folytatják a zavargásokat.

(Forrás: MTI, 444)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük