Az iskola lehet a járvány 4. hullámának melegágya - Városi Kurír

Sorting by

×

Az iskola lehet a járvány 4. hullámának melegágya

Miközben az üzletekben négyzetméter alapú korlátozások jönnek, egy osztályteremben 25-35 diák van együtt – így kritizálja a Pedagógusok Szakszervezete, hogy az oltási program haladásával a kormány két héten belül újranyitja az iskolákat. A tanárok védettsége még ki sem alakulhat a koronavírus ellen, de már kezdődhet újra a tanítás, ahol a diákok is zsúfolva vannak, miközben a boltokban van létszámkorlát. Az EMMI szerint nincs veszély.

Hirdetés

Menj inkább ABC-be!

Míg az üzletekben négyzetméter alapú korlátozásokat tervez a kormány, addig egy átlagos iskolai tanterem 40 négyzetméteres, ahol 25 vagy akár 35 gyerek van együtt – figyelmeztet a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás, aki szerint így az osztálytermekben nem lehet tartani a biztonságos távolságot, ráadásul a maszk viselése sem kötelező az ATV szerint. A kormány viszont eltökélt, hogy nyissanak az iskolák: Orbán Viktor miniszterelnök szerdai interjújában mondta azt, hogy a pedagógusok beoltásával erre szükség is van, hogy a szülők visszatérhessenek a munkahelyeikre; Müller Cecília tisztifőorvos szerint attól sem kell tartani, hogy hiába indult el a tanárok oltása, ha április 19-én vissza kell térniük az intézményekbe, mert bár rövid az idő, de az első oltás után is védettséget szereznek a tanárok.

“Több pedagógust nem szabadna a koronavírus miatt elveszíteni”

– idézi a csatorna PSZ alelnökét, Totyik Tamást, aki szerint a kis termekben ez mégis nagy kockázat, nem lehet védőtávolságot tartani, a frissen megkapott oltások pedig nem védenek. Eddig már legalább 69 pedagógus halt meg a járvány miatt-írja a Napi.hu.

iskola

Hibrid oktatást!

„2020. augusztus 12. óta javasoljuk a kormánynak a hibrid oktatás bevezetését, alsó tagozatban az osztályok létszámának megfelezését, még így sem tartható be a szociális távolság, de már ez is nagyban csökkentené a kontaktusok számát”

– ismertette a szakszervezet javaslatát, ugyancsak a portálon az alelnök aki azzal is érvelt, hogy a jogszabályok szerint az egy tanulóra jutó négyzetméter alacsonyabb, mint a börtönökben fogvatartottak esetében.

A másik pedagógus szakszervezet a PDSZ szerint az oltás rendben halad, de a szakképzésben dolgozók közül még mindig van, aki nem kapott behívót.

A Szülői Hang Közösség képviselője, Miklós György szerint egy széles körű tesztelés segíthetné az újranyitást, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szülők többsége még nincs beoltva, ezért nem kellene erőltetni a visszatérést. Ha a diákok egymást megfertőzik, hazavihetik a betegséget az oltatlan szülőknek.1

“Mi azt szeretnénk, hogy éppen aktuális fertőzési adatok alapján olyan időpont legyen kihirdetve, amikor biztosan tudjuk, hogy biztonságos visszamenni az iskolába”

– nyilatkozott Miklós György.

Az ATV kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy

“az iskolák eddig sem voltak járványügyi gócpontok, a kormány ugyanis már a tanév előtt gondoskodott a megfelelő egészségvédelmi szabályrendszer kialakításáról, amelyet az intézmények fegyelmezetten betartottak. Amennyiben valahol mégis megjelent a fertőzés, ott egyedi intézkedéssel haladéktalanul digitális munkarendet vagy rendkívüli szünetet rendeltünk el. (…) Járványügyi kérdésekben a járványügyi szakemberek álláspontját követi a Kormány, nem az egyébként láthatóan mindenhez (is) értő pedagógus szakszervezetekét”

– zárták válaszukat odaszólva a kritizáló pedagógusoknak.

Mindent egybevetve úgy látszik a kormány nem enged, a “Honnan indítsuk a 4. hullámot” elnevezésű társasjátékából.

Kapcsolódó

iskola

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

 • 2021.04.04 - 16:01
  Közvetlen hivatkozás

  A pedagógusok nemigen érdeklik orbánt, annál inkább a nyitottkapus focimérkőzés, amit majd itt fognak lebonyolítani. Több helyen is ezt lehetett olvasni, hogy ezért olyan fontos a mielőbbi nyitás, hogy ezt a mérkőzést itt lehessen tartani. Nem elég, hogy orbán a bandájával teljesen kifosztotta az országot, az emberek egészsége, és élete sem érdekli. Ettől a maffia-bandájától meg kell szabadulni, mert ha még maradnak 4 évig, abba beledöglik az ország

  Válasz
 • 2021.04.04 - 16:31
  Közvetlen hivatkozás

  Ez a vén nyanya”pincsi” azt ugatja,, amire tulajdonosa OV megtanitotta, egyik nagy igy másnap ugyanazt megcáfolja, egy beteg gerinctelen vén asszonyság, és ezek irányitják az országot, hát nem is csoda hogy ennyi halott van és beteg…

  Válasz
 • Visszajelzés: Covid-19: a csecsemőknek az anyatej közvetíti az antitesteket - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.