Az LMBTI emberek "szabadságzónájává" nyilvánították az Európai Uniót - Városi Kurír

Sorting by

×

Az LMBTI emberek “szabadságzónájává” nyilvánították az Európai Uniót

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott határozatában a LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transz- és interszexuális) emberek “szabadságzónájává” nyilvánította az Európai Uniót.

Hirdetés

Az “LGBTIQ Freedom Zone” hatérozatot 492 igen, 141 ellenző szavazattal, 46 tartózkodás mellett fogadták el.

“A brüsszeli testület határozata válasz arra, hogy LMBTI-jogok területén egyes tagállamokban – mindenekelőtt Magyarországon és Lengyelországban – visszalépés tapasztalható”

– írta az EP sajtóközleménye.

A határozat emlékeztetett:

Lengyelországban száznál is több régió, megye és önkormányzat fogadott el határozatot arról, hogy területük mentes az “LMBTI ideológiától”.

Bár az Európai Bizottság elutasította az LMBTI-ellenes lengyel városok testvérvárosi programokra beérkezett pályázatait, a képviselők szerint további lépéseket kell tenni: többek között a kötelezettségszegési illetve az uniós alapértékeket óvó 7-es cikk szerinti eljárást, valamint az unió költségvetésének védelméről szóló rendeletet is fel kell használni a jogsértő tagállamok ellen. Az uniós törvényhozó testület hangsúlyozta azt is, hogy

az LMBTI közösségek helyzete Magyarországon is egyre romlik

Nagykáta városa tavaly novemberben a lengyel példát követve betiltotta a “LMBTI-propaganda terjesztését és népszerűsítését” az önkormányzati intézményekben. Az indoklásban szerepel:

“mivel a magyarországi jogi fejlemények súlyosan akadályozzák az LMBTIQ-személyek alapvető jogait; mivel a T/9934. sz. salátatörvény 33. cikkének elfogadása de facto megtiltja a transznemű és interszexuális személyek nemének jogi elismerését Magyarországon, ami hátrányos megkülönböztetésnek teszi ki őket, és sérti a magánélethez való jogukat; mivel 2020 decemberében a magyar parlament olyan alkotmánymódosításokat fogadott el, amelyek tovább korlátozzák az LMBTIQ-személyek jogait, figyelmen kívül hagyják a transznemű és nem bináris személyek létezését, és korlátozzák a családi élethez való jogukat, valamint egy olyan törvényt, amely megfosztja az élettársi kapcsolatban élő párokat az örökbefogadáshoz való jogtól.”

A nemzeti hatóságoknak az EU-ban mindenütt védeniük kell, és elő kell mozdítaniuk az egyenlőséget és az alapvető jogokat mindenki számára, beleértve az LMBTI közösségek jogait is” – hangsúlyozták a képviselők.

Mindenfajta diszkriminációt és erőszakot el kell ítélni, bármilyen kisebbségről legyen is szó

Hidvéghi Balázs a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet: a határozat egyrészt csúsztatásokat tartalmaz, másrészt visszaél az “egyenlőség” és a “szabadság” eszméivel.

Leszögezte, hogy Magyarország nem fogad el olyan

“erőszakos ideológiai kinyilatkoztatásokat”,

amelyek a társadalom alappilléreit kezdik ki, és fenyegeti a gyermek egészséges fejlődését. A képviselő hozzátette: mindenfajta diszkriminációt és erőszakot el kell ítélni, bármilyen kisebbségről legyen is szó.

“Semmi sem indokolja, hogy egyes kisebbségek esetében ezt külön hangsúlyozzuk. Ez a határozat nem más, mint egy újabb ideológiai erőszakoskodás, ami kirekeszti azokat, akik egy adott világnézeti felfogással nem azonosulnak”

Hidvéghi rámutatott:

“minden tagállam maga dönti el, hogy mit gondol a családról és a házasságról, és ebbe Brüsszelnek nincs beleszólása.”

A magyar álláspont a biológiai törvényszerűségből indul ki,

amit azonban az uniós parlament rögtön homofóbnak és intoleránsnak bélyegez.

“Mi nem asszisztálunk ehhez a társadalomátalakító kísérlethez, ezért ahogy eddig mindig, most is a határozat ellen szavaztunk” – nyilatkozta a képviselő.

(MTI)

 

figyelmeztetés
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.