Kerítésen innenGyorshír

Az MSZP hisz Horn Gyula örökségében

Az európai közösség tagjai akarunk maradni, de egy olyan közösségé, aminek az alapértékeiben tudunk hinni, nem pedig egy olyan közösségé, amit Orbán Viktor akar kialakítani és vezetni – mondta az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden Sopron határában annál a határkőnél, ahol 1989. június 27-én Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter átvágta a határkerítést, szeptember 11-én pedig több ezer kelet-német indulhatott a Német Szövetségi Köztársaságba.

Horn Gyula hitt a békés megoldásban

Tóth Bertalan hangsúlyozta, hogy az “MSZP hisz Horn Gyula örökségében”, egy igazságos Magyarországban, az európai értékek tiszteletben tartásában, a nyitottságban és az együttműködésben. Olyan Európai Uniót akarunk, ami demokratikus, szociális és figyelembe veszi az emberi jogokat – jelentette ki.

A 29 évvel ezelőtti eseményeknek azért van ma is szimbolikus jelentőségük, mert akkor egy olyan folyamat kezdődött el Magyarországon, „amelynek a keretében élhettünk, de ennek a kereteit ma folyamatosan lebontják” – mondta.

Hozzátette, hogy Horn Gyula azon az állásponton volt, hogy semmilyen retorzió nem érheti azokat a menekülteket, akik akkor Magyarországon voltak, mert hitt a békés megoldásban. „Már akkor kiállt azokért az emberi jogokért, amiket ma mi is, és az egész Európai Unió képvisel.”

„Mindig a mindennapi ember értékeit tartotta szem előtt, nemcsak a politikájában, hanem személyes kapcsolataiban is”

– fogalmazott Tóth Bertalan.

A határnyitásra ma is büszkék lehetünk

Kovács László volt külügyminiszter, az MSZP korábbi elnöke arról beszélt, hogy a határ megnyitása egy olyan eseménye volt a magyar külpolitika történetének, amire ma is büszkék vagyunk. Két hónappal később leomlott a berlini fal.

Az előzményeket felidézve azt mondta, a határnyitás „logikus következménye volt mindannak, amit 1981-től a magyar külpolitika tett. Egy nagyon óvatos és a nyilvánosság teljes kizárása mellett folyó nyitás volt ez a nyugat felé”, aminek a része volt később egyebek mellett az is, hogy 1989 márciusában Magyarország aláírta a genfi egyezményt.

Kovács László hangsúlyozta, hogy akkor az ENSZ menekültügyi egyezményének oldalára állt Magyarország. A jelenlegi kormányfő „soha nem említi ezt az egyezményt, pedig ez ma is érvényes és ez szabályozza az ENSZ tagállamok álláspontját menekültügyben” – mondta.

A Horn-kormány évei sikeresek voltak

Az akkori nyitás ellentéte volt annak a nyitásnak, ami ma történik Magyarországon – tette hozzá, majd beszélt arról is, hogy a nyugati nyitás óvatos lépéseinek köszönhetően, Magyarországon az MSZP 1994-ben Horn Gyula vezetésével választást nyert. Úgy véli, hogy azokra az évekre joggal lehet büszke a párt, mert „azok a rendszerváltás utáni Magyarország sikeres évei voltak”.

„Nekünk akkor a világon szinte mindenütt csak barátaink voltak, ellenfeleink, kemény kritikusaink nem, ma szinte mást sem látunk. Egyedül egy irány van, keletre az illiberális államok felé”.

Az MSZP-nek meg kell tennie mindent, hogy ezt az irányváltást fékezze, lehetőleg megállítsa – mondta Kovács László.

(Forrás: MTI)

Horn és Orbán: mecsoda kölönbség!!!

About Author

Szólj hozzá!