Az MTA elnöke akkor marad, ha van értelme

Reméli, hogy kitölti a 2020-ig szóló mandátumát, ám ehhez az kell, hogy értelme legyen annak, amit a Magyar Tudományos Akadémia élén csinál, azaz maradjon meg a kutatóhálózatának integritása, működőképessége, becsülete – erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt Lovász László. Az MTA elnöke mindenesetre bízik benne, hogy a kutatóhálózat nem sérül nagyon, illetve nem darabolják fel. 

Van vitája Palkoviccsal

„Nem vagyok sértett ember, az, hogy a költségvetést nem írtam alá, azért volt, mert senki nem értette” – jelentette ki az elnök. (Emlékeztetőül:a kabinet azt kommunikálja, hogy Lovász azért nem írta alá a jövő évi költségvetést és azért nem ment el Orbán Viktor vacsorájára, mert sértett ember.) Ami pedig a vacsorameghívás kihagyását illeti, annak teljesen politikamentes oka volt, egy előre megbeszélt külföldi útra ment.

Azt azonban Lovász egyértelművé tette, hogy a kabinettel, pontosabban Palkovics László miniszterrel van vitája. „Az alapkutatásokkal valóban kell foglalkozni, azt hiszem, ezt Palkovics miniszter úr sem tagadja. Márpedig az alapkutatások témái azok a tudomány belső logikája szerint következnek, ezeket kívülről eldönteni, vagy előre előírni nem lehet” – fogalmazott Lovász. (Alapkutatási kérdés például, hogy egy elemi részecske hogyan viselkedik.)

Nem megalapozatlanok az MTA elnökének aggodalmai

Úgyhogy az elnök szerint az első negyedévben sok, átgondolatlan részletkérdést kell tisztázni – ilyen például az, hogy hogyan tudnak eleget tenni nemzetközi kötelezettségeknek, ha nem kapnak ehhez elegendő támogatást. Emlékeztetőül: Palkovics és Lovász abban egyetértett, hogy át kell vizsgálni, hogy mennyire hatékonyak a különböző kutatóintézetek, így egy vizsgálóbizottságot alakítanak, amelybe hét embert küld a kormány, hetet pedig az akadémia delegál, továbbá megállapodtak, hogy nemzetközi szakembereket kérnek fel az átvilágításra.

Lovas most attól tart, hogy egy átszervezési periódus kezdődik, amit csak akkor tud elfogadni, ha látja annak a célját. Palkovics elképzeléseiből van, amit el tud fogadni, és akad olyan, amit nem – utóbbira példa, hogy a kormány a kutatóintézeteket teljes egészében pályázati alapon finanszírozná. És a jelek szerint nem megalapozatlanok az MTA elnökének aggodalmai, ugyanis finanszírozási ügyben a miniszter a saját embereit is átverte.

(Forrás: Népszava, ATV)

Kapcsolódó

Európai tudósok aggódnak a Magyar Tudományos Akadémiáért

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest