Az MTVA bírja a kritikát, csak nem szereti – perre mennek?

Bírja az MTVA a kritikát, csak nem szereti. Pert helyezett kilátásba annak a riporterével szemben, aki megítélése szerint megsértette jó hírnevét. Azt nem gondolták végig, hogy saját maguk azok, akik ez ügyben élen járnak.

Kérjen bocsánatot!

Az MTVA ügyvédein keresztül arra szólította fel Balogh Krisztinát, a közmédia egykori riporterét, hogy „az MTVA mint jogi személy személyiségi jogait sértő magatartását hagyja abba, illetve

(…) magánlevélben, sajnálkozását kifejezve kérjen bocsánatot az MTVA-tól. A magánlevélben járuljon hozzá, hogy az MTVA levelét nyilvánosságra hozhatja.”

Ha ez nem történik meg – folytatódik a levél – akkor a közmédia vezetése perbe fogja egykori munkatársát:

„ (…) ha jogsértő magatartását nem fejezi be, illetve a jogsértésekért a megjelölt elégtételt elmulasztja, akkor az MTVA, mint volt munkáltatója minden szükséges jogi lépést megtesz annak érdekében, ami a jó hírnevén esett csorba kiküszöböléséhez, valamint megőrzésre köteles üzleti, üzemi és egyéb adatok nyilvánosságra hozása miatt a munkáltatóra nézve hátrányos következmények sérelme megállapításához, kiküszöböléséhez, valamint szankcionálásához szükségesek.”

Mit is tett Balogh?

Balogh Krisztina 2016 augusztusában, 23 évesen gyakornokként került az M1 hírcsatornához, és egészen 2018 végéig dolgozott riporterként. A 2018. decemberi, a közmédia székházában történt erőszakos eseményeket követően döntött úgy, hogy távozik a csatornától. Idén augusztusban adott interjút a 444-nek, és mesélt a közmédiában eltöltött tapasztalatairól, többek közt arról, hogy

„olyan stigma lett a közmédiában dolgozni, mint amikor lecigányoznak”.

Nyílt levél

Balogh Krisztina úgy döntött, hogy nem magánlevélben reagál a közmédia által küldött felkérésre, ezért az MTVA-tól kapott felszólításán túl megosztott a 444.hu-val egy nyílt válaszlevelet is.

„Mélyen tisztelt Papp Dániel Vezérigazgató Úr!

Sajnálom, ha bármilyen módon azt a látszatot keltettem, hogy az M1 esetében nem egy objektív, pártatlan, kiegyensúlyozott hírcsatornáról van szó, hanem a kormányzó Fidesz-KDNP kampányeszközéről.

Valójában be kell látnom,

hogy ez a sugallat hamis, szemben az MTVA teljesen tényalapú tájékoztatásával, ezért elismeréssel kell adóznom kollégáim fáradhatatlan oknyomozó tevékenységéért, amellyel részletesen bemutatták és felgöngyölítették az olyan korrupciógyanús történeteket, mint a trafikmutyi, a Microsoft-botrány vagy az Elios-ügy. A közszolgálatiság mércéje szerint feltárták azt is, hogy miből gazdagodott meg hirtelen a miniszterelnök egykori gázszerelője, Mészáros Lőrinc, vagy veje, Tiborcz István.

Örömmel láttam, hogy a köztévében egyáltalán nem érvényesül kettős mérce – ugyanolyan vehemenciával számolnak be az ellenzéki Czeglédy Csaba bírósági ügyéről, mint teszik azt a kormánypárti Mengyi Roland, Simonka György illetve Mondok József esetében. Így az M1 méltán említhető egy lapon a közismerten független, nemzetközi tekintetben mértékadó észak-koreai, venezuelai és szaúd-arábiai közszolgálati csatornákkal. Tanúsíthatom, hogy az MTVA-nál töltött időszakban sosem szembesültem teljes cenzúrával, hiszen mindig szabadon írhattam le azokat a tényeket, amelyek a kormány mondanivalóját alátámasztják.

Értékelem továbbá,

hogy az M1 továbbra is rendszeresen bemutat olyan súlyos és megvitatandó társadalmi problémákat, mint amilyen a gyermekszegénység, a lakhatási válság, vagy a vidéki falvak elnéptelenedése. Sajnos léteznek ugyanis olyan csatornák is Magyarországon, ahol csak akkor szólaltatnak meg kiszolgáltatott embereket, mikor azok a csok vagy a rezsicsökkentés miatt hálálkodnak a luxusjachtokon urizáló politikai elitnek.

De mindezeknél nagyobbra becsülöm az MTVA-ban, hogy kampányszlogeneket ismételgető megmondóemberek helyett hozzáértő elemzőket hívnak szakérteni a közéleti műsoraikba. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy a vendégek minél több létező véleményt megjelenítsenek, és ne csak a kormánnyal egybecsengő üzeneteket szajkózzák. Milyen unalmas is lenne.

Annyira őszintén kérek bocsánatot a cégtől, mint amilyen őszintén igyekszik betartani az MTVA a közszolgálatiság alapelveit.

Barátsággal,
Balogh Krisztina,
volt munkavállaló”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük