Az NVB felfüggesztette Szepessy Zsolt mentelmi jogát

Felfüggesztette Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) képviselőjelölt mentelmi jogát hétfőn, egyhangú döntéssel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

[mnky_ads id=”10551″]

Büntetőeljárás a 2014-es választásokra fölvett kampánytámogatás elszámolása miatt

Szepessy Zsoltot – aki az Összefogás Párt elnöke – március 5-én vette jogerősen nyilvántartásba jelöltként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság az április 8-ai országgyűlési választásra.

[mnky_ads id=”10552″]

Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései alapján a képviselőjelöltet is megilleti a mentelmi jog. Ennek felfüggesztését a Nyíregyházi Járásbíróság kezdeményezte, mert Szepessy Zsolt ellen számvitel rendjének megsértése miatt ott folyik büntetőeljárás. 2016-ban a 2014-es választásra felvett kampánytámogatásokkal való elszámolás szabálytalanságai miatt emeltek vádat ellene.

A büntetőeljárást a vádlott jelöltté válásakor a bíróság felfüggesztette. Az NVB értesítette a döntésről Szepessy Zsoltot, aki az ülésen nem vett részt, de írásban kérte mentelmi joga felfüggesztését. Az NVB – következetes gyakorlatát folytatva – hétfőn felfüggesztette Szepessy Zsolt mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Az NVB újabb jelöltnél érvénytelenített ajánlásokat Békés megyében

Újabb jelöltnél érvénytelenített ajánlásokat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn, a döntés ismét az orosházi székhelyű választókerületet érintette.

A testület jelöltek nyilvántartásba vétele, illetve nyilvántartásba vételt megtagadó határozatok elleni fellebbezéseket tárgyalt, több mint harmincat. Túlnyomó többségüket elutasították, érdemi vizsgálat nélkül, mert nem jelölték meg a jogszabálysértést, illetve azt, mely aláírásokat kellett volna és miért érvényesnek elfogadni.

A testület fellebbezés nyomán foglalkozott a Hajrá Magyarország! Párt jelöltjének nyilvántartásba vételével. A jelöltet a Békés megyei 4-es számú, orosházi székhelyű országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) nyilvántartásba vette, 573 érvényes ajánlással.

Az érvénytelenítés után is maradt 500 jelölés

A fellebbezés benyújtója – öt másik személy nyilatkozatát is csatolva – azt írta, nem tőlük származik a jelölt ívén található ajánlás. Az NVB ezek alapján az érintett ajánlásokat érvénytelenítette, de ez nem változtat a jelölt státuszán, mivel az érvényes ajánlások nem csökkentek 500 alá.

Az NVB a múlt héten már érvénytelenített ajánlásokat a Békés megyei 4-es választókerület jelöltjeinél, ez a döntés a Szegényekért Párt és a Családok Pártja jelöltjeit érintette. Az NVB akkor arról is döntött, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben, mert másolásra utal, hogy több párt ívén azonos sorrendben követik egymást az ajánlások, úgy, hogy a hibás adatok is ugyanúgy ismétlődnek.

Az NVB ugyanakkor nyilvántartásba vette az Iránytű Párt jelöltjeként Schiller Rolandot Komárom-Esztergom megye 3-as választókerületében.

A jelöltet az oevb nem vette nyilvántartásba, mert csak 498 érvényes ajánlása volt. Az NVB azonban a megjelölt ajánlások áttekintése után két ajánlásnál mindössze csekély mértékű eltérést talált, így azokat érvényesnek fogadta el. Ezzel a jelölt elérte a szükséges 500 érvényes ajánlást, és a bizottság nyilvántartásba vette.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani.

Az NVB elutasította a Kósa Lajos kampányvideója miatti kifogást

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn elutasította a Kósa Lajos Fidesz-KDNP-s képviselőjelölt kampányvideója miatt benyújtott kifogást.

A Momentum Mozgalom azért nyújtott be kifogást a bizottsághoz, mert Kósa Lajos kampányvideójában több aláírásgyűjtési jelenet látható, ám a jelölt – a látszattal ellentétben – nem a jelöltséghez szükséges ajánlásokat gyűjti. A Fidesz támogató ívét íratja alá emberekkel, és arra is felhívja az egyik választópolgár figyelmét, hogy az életkorát is írja oda.

A Momentum szerint ez megtévesztő, a választópolgárokat elbizonytalanítja, sérti a tisztességes választás, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az NVB a kifogást egyhangú döntéssel elutasította. Arra hivatkoztak: nem vitatható, hogy a felvétel bizonyos részén a tárca nélküli miniszter valóban ajánlóívről beszél, de a videó egészének megtekintéséből egyértelmű, hogy támogatói aláírásgyűjtői ívre kéri az aláírásokat, és a felvétel végén külön is hangsúlyozza, hogy támogatókat gyűjtenek. Mindezeken túl Kósa Lajos a videót március 4-én tette közzé, akkor, amikor már 12 napja leadta ajánlásait a választási irodának.

Az NVB szerint jogsértő viszont az a plakát, amely – a készítő, illetve a készíttető feltüntetése nélkül – azt állította, hogy az Együtt V. kerületi jelöltje, Szabó Szabolcs és az ellenzéki pártok 15 ezer bevándorlót akarnak beköltöztetni. A kifogást első fokon az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította, az NVB azonban 3-3 szavazattal, az elnök Patyi András döntő voksával megállapította, hogy a plakát azonosító nélküli kihelyezése jogszabálysértő volt.

Az NVB határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellenük a Kúriához.

(Forrás: MTI)

[mnky_ads id=”10553″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük