Az oktatás nem a diákokról, hanem a bürokráciáról szól – Túlbuzgó hivatalnok, vétlen érettségizők

A Demokratikus Koalíció (DK) a napokban nyilvánosságra került „érettségi botrány” teljes kivizsgálását, a kárvallott diákok vizsgájának elismerését és az ügyben érintett kormányzati hivatalnokok felelősségre vonását követeli – mondta Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Érvénytelenített vizsga

A politikus ismertetése szerint a Szinyei Merse Pál Gimnázium húsz diákja hiába érettségizett le szabályosan és sikeresen, utólag az Oktatási Hivatal érettségi bizottságba küldött delegáltja érvénytelenítette a vizsgákat.

Arató Gergely szerint egy túlbuzgó hivatalnok hatáskörön túlterjeszkedő döntéséről van szó, amellyel a vétlen diákokat büntetik, illetve jelentősen megnehezítik az életüket. Ezen túlmenően, a kormányhivatal ígérete ellenére sem volt képes arra, hogy egy hét alatt elbírálja az ügy kapcsán benyújtott fellebbezéseket, így ezen diákoknak már nem volt módjuk a felsőoktatási felvételire.

Évvesztés, szigorúbb feltételek

Felhívta a figyelmet: idén van az utolsó év, amikor nyelvvizsga nélkül lehet felvételizni a felsőoktatásba. Így ezek a diákok nem csak egy évet veszítenek, de jövőre sokkal szigorúbb feltételek mellett felvételizhetnek.

Közölte: a DK az eset teljes kivizsgálását és az érintett kormányzati hivatalnokok, vezetők felelősségének megállapítását követeli, valamint azt is, hogy ezen diákoknak állítsák ki az érettségi bizonyítványát és tegyék lehetővé számukra, hogy a felsőoktatásban folytathassák tanulmányaikat, ha elérték a szükséges pontszámot.

Arató Gergely úgy értékelt: ez az ügy azt mutatja, hogy az oktatás ma nem a diákokról, hanem a bürokráciáról szól. Ilyen oktatási rendszert hozott létre a Fidesz-kormány – mondta.

„Kétszeresen is fából vaskarika”

Kérdésre a DK szakpolitikusa reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának időközben, az ügyben kiadott közleményére, amely szerint az iskola felelősségét vizsgálja a minisztérium a szabálytalan érettségi vizsga miatt, illetve a diákok érettségijét a kormányhivatal érvényesnek tekinti, de érettségi bizonyítványt csak azután kaphatnak, miután azokból a tantárgyakból is osztályozó vizsgát tettek, amelyeknek korábban nem teljesítették a tanulmányi követelményeit.

Arató Gergely ezt „kétszeresen is fából vaskarikának” nevezte. Egyrészt azért, mert szerinte a kormányzat, bár korábban minden oktatási hatáskört magához vont, most az iskolára hárítja a felelősséget. Emellett szerinte jogilag képtelenség osztályozó vizsgára kötelezni a diákokat: vagy elfogadják a fellebbezést, és kiadják számukra az érettségi bizonyítványt, vagy nem lehet érvényes a vizsga.

A DK frakcióvezető-helyettese kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a VII. kerületben a DK-s Niedermüller Péter lesz a demokratikus ellenzék jelöltje az önkormányzati választásokon. Azt, hogy Szolnokon, az MSZP-s Radócz Zoltán ellenében Lukácsi Katalin is elindulna, Arató Gergely úgy kommentálta: Radócz Zoltánt nem csak a DK, hanem az összes helyi ellenzéki párt támogatja, egyedül a Momentum ingadozik még, azonban nem szerencsés, ha valakinek a személyi ambíciói megpróbálják felülírni a létrejött ellenzéki megállapodást.

(Forrás: MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük