Az oktatási jogok biztosa közleményben szögezi le: jogsértés bármilyen listázás

Aáry-Tamás Lajos az oktatási jogok biztosa számos jelzést kapott a szerdai tüntetésekkel kapcsolatban. Köztük arról is, hogy egyes fenntartók arra kérték az intézményvezetőket, hogy rögzítsék, a diákok és a pedagógusok közül kik vettek részt a tüntetéseken.

Másutt tanárok készítettek listát azokról a diákokról, akik nem vettek részt a tüntetéseken

Aáry-Tamás Lajos hosszasan ír a közleményben arról, hogy a tájékoztatás, az információk, szabályok átadása kiemelkedő fontosságú az oktatás világában, de arról is, hogy épp az oktatás világában ez egy nagyon kényes kérdés, hiszen annak szereplői hierarchikus viszonyban vannak egymással.

Az ombudsmani okfejtés végén viszont határozottan leszögezi, hogy „a tanulót, a pedagógust és a szülőt nem érheti hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt”.

Ilyen jogsértő helyzetet idéz elő például, ha az iskolában nyilvánosságra hozzák, hogy ki vett részt és ki nem vett részt a megmozduláson. Jogsértés lehet bármilyen listázás azokról, akik kockás ingben jelennek meg, vagy azokról, akik nem.

A tanuló és a szülő nem hozható olyan helyzetbe, amely politikai meggyőződésének feltárására vagy nézeteivel ellentétes cselekvésre készteti, vagy arra, hogy véleménye jogszerű kinyilvánításától tartózkodjon. Késztetésnek minősül az is, ha a tanuló vagy a szülő alappal tarthat attól, hogy hátrány éri azért, mert valamit tesz, vagy nem tesz.”

Aáry-Tamás Lajos végül arra kéri a minisztert, az államtitkárt, minden fenntartót és intézményvezetőt, pedagógust, diákot és szülőt, hogy segítsék a mindannyiunk számára fontos demokratikus értékek érvényesülését az iskolákban.

Leszögezi, hogy az oktatásról sokan, sokszor fogunk vitázni

„Minél többen és minél többet vitázunk, annál közelebb juthatunk a jó megoldásokhoz. De a hangsúly mégis a vitán van. Nem attól vagyunk ugyanis demokraták, hogy megtaláltuk a megoldást, hanem attól, hogy folyamatosan keressük azt. Ezen vitáknak azonban van egy fontos feltétele: el kell fogadnunk a másik felet partnernek. Ez pedig bizalom nélkül nem megy.”

Friss híreink