Csak azok dolgozhatnak, akiknek van védettségi igazolványuk! – Az olaszok komolyan gondolják! És mi?

Az olasz kormány csütörtökön döntött arról, hogy minden más munkahelyen kötelező lesz a Covid-igazolvány a dolgozóknak, még az önfoglalkoztatottaknak is. Az olasz kormány azt reméli, hogy az Európában egyedülálló korlátozás hatására többen oltatják be magukat.

Újabb komoly szigorítást vezetnek be Olaszországban a koronavírus-járvány megfékezésére: október 15-től csak azok mehetnek dolgozni, akiknek van Covid-igazolványuk

– írja a BBC. nyomán a szeretlekmagyarország.hu.

Az uniós zöld útlevelet digitális és papír formában is elfogadják

Azok igényelhetik, akik megkapták a koronavírus elleni oltást, igazoltan átestek a fertőzésen, vagy rendelkeznek friss, negatív eredményű PCR-teszttel.

Az országban már eddig is számos helyen kérték a védettségi igazolványt , például mozikban, éttermekben, edzőtermekben, uszodákban, sőt a vasúti pályaudvarokra is csak ezzel lehet belépni. Először az iskolákban tették kötelezővé a dolgozók számára, több igazolvánnyal nem rendelkező tanárt nem is engedtek be dolgozni.

Az olasz kormány csütörtökön döntött arról, hogy minden más munkahelyen kötelező lesz a Covid-igazolvány a dolgozóknak, még az önfoglalkoztatottaknak is.

A cégeket akár 1500 euróra (több mint félmillió forint) is megbüntethetik, ha olyan alkalmazottat foglalkoztatnak, akinek nincs igazolványa

A dolgozókat ilyen esetben felfüggesztik, öt nap múlva pedig a fizetésüket is megvonhatják tőlük.

Az új intézkedéssel (amely egyedülálló Európában és a világ legszigorúbb koronavírus-korlátozásai közé tartozik) a kormány célja az, hogy erősebbé tegye az oltási kampányát, vagyis még több ember adassa be magának a vakcinát. Eddig a lakosság közel 65 százaléka oltatta be magát teljesen, az utóbbi időben viszont megnőtt a fertőzések száma a delta variáns terjedése miatt.

Mi a helyzet Magyarországon?

Kötelező nem lesz az oltás, mert azt a „magyar ember gyomra nem veszi be”.

-mondta a magyar miniszterelnök péntek reggeli kinyilatkoztatásában, amiben érintőlegesen említette meg a járvánnyal kapcsolatos dolgokat, fő témája a Gyurcsány megállítása körüli tennivaló volt. Elmondta még, hogy

aki szükségét látja, hogy védi őt a maszk, vagy ne fertőzzön meg másokat, az hordja, de a megoldás nem ez.

Orbán hozzátette: a kiindulópont az, hogy lesz negyedik hullám, a kérdés az, hogy mennyire lesz súlyos.

„A harmadik oltás jobb, ha van, mintha nincs…”

és gyorsabb cselekvési képességre van szükség,

ezért is hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet és a rendkívüli jogrendet az év végéig. Az elszigetelés és a maszk nem oldja meg a problémáinkat, az oltás a legfontosabb. Aki nem oltatja be magát, az kockáztat.

Ezzel a felfogással egybecseng a vadászati kiállításra vonatkozó kijelentés

a vadászati világkiállítás mentesül a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések alól

– ez áll a kormányrendelet-módosításban, ami a friss Magyar Közlönyben jelent meg. A módosítás értelmében

a szeptember 25. és október 14. között megrendezendő „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás és a kapcsolódó rendezvények programjai járványügyi korlátozások és védettségi igazolvány nélkül látogathatók lesznek.

Az indok

„A sikeres magyar oltási programnak és a járvány elleni hatékony védekezésnek köszönhetően Magyarország az elmúlt hetekben több nagyszabású és sikeres eseményt – így az augusztus 20-i Szent István-napokat, a FEI négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust – is rendezhetett, amelyeken több százezer látogató vett részt”

– írja az MTI.

Azt, hogy jó-, vagy felelőtlen döntés volt-e a fent felsorolt tömegrendezvények korlátozás nélküli látogatásának lehetőségét megadni, egyelőre nem lehet tudni, amit tapasztalhatunk, az az, hogy lassan, de biztosan nő a fertőzöttek, a kórházban ápoltak száma és újra vannak halálesetek, a szennyvízből pedig az derül ki, hogy a tendencia fokozódik. Pontos adatokra nincs remény, mert

nem tesztelik a lakosságot, így nem tudni, hogy hány potenciális beteg járkál köztünk.

Azt se feledjük, hogy a harmadik hullám csitulása után nem lett több orvos, nővér, asszisztens a magyar kórházakban,

a harmadik oltásukat megkapó Sinopharmmal oltottak tulajdonképpen az első hatékony vakcinát tudhatják magukban és nincs hír arról, hogy a negyedik -második!- oltást is megkapják.

Hogy is van ez? Akkor most mi a frankó?

Ugyan azon a napon, amikor a fenti kinyilatkoztatás megjelent a Közlönyben, ez is napvilágot látott látott, szintén kormányéktól:

 

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

olasz
illusztráció: V.K.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.