10 napos időjárás előrejelzés – Az Ön munkahelyén hány fok van? -Szabály és valóság –

Amióta nyaranta gutaütés-közeli meleg van Magyarországon, amelyik munkahely csak teheti, légkondicionálóval igyekszik segíteni a dolgozókat. Nem okvetlen emberbaráti szeretetből, hanem azért is, hogy a termelékenységük ne csökkenjen. Tudta, hogy erre is létezik szabályzat?

Meleg ellen használjon törvényt!

Sajnos rengeteg helyen nincs keret a légkondicionáló felszerelésére, és amióta Tarlós főpolgármestertől tudjuk, hogy ez például a metrón is csak csupán úri huncutság, hajlamosak vagyunk legyinteni. Pedig nem mindegy például, hogy a kórházak műtőiben mennyire gyötri az operáló orvost a hőség, de ugyanez igaz lehet bármelyik munkahelyre.

Munkahelyi hőmérsékletnek van hivatalos szabályzata !!!

“Zárt munkahelyeken olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell beépíteni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait.

Az előírt hőmérséklet:

  • -szellemi tevékenységnél 21-24 fok,
  • könnyű fizikai munkánál 19-21 fok,
  • közepesen nehéz fizikai munka esetében 17-19 fok,
  • míg nehéz fizikai munka esetén 15-17 fok.

Pihenőidő:

24 fok felett kötelező óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma a 24 fokos korrigált értéket meghaladja. Ezt ha lehet, hűvösebb helyen töltsék el a munkavállalók.

A klímaberendezéseket rendszeresen ellenőriztetni, tisztíttatni kell. Félóránként védőital. Ha a munkahelyi klíma meghaladja a 24 Celsius fokot, igény szerint, de legalább félóránként, általában 14-16 fokos ivóvizet (ásványvizet vagy csapvizet) kell a dolgozóknak adni – amihez a pohár biztosítása is kötelező.” – összegzi a tudnivalókat egy közösségi oldal.

Mindennek tudatában induljon holnap munkába, de mielőtt rátörné főnökére a klimatizált irodája ajtaját, gondolja végig, mennyire biztos az állása.

Országos előrejelzés: hétfő estig

A Dunántúlon általában kevés lesz a felhő, másutt azonban vastagabb, illetve zártabb lehet a felhőtakaró. Főként a Dunától keletre szórványosan alakul ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is lehet. Az északi szél elsősorban a Dunántúlon erősödik meg, egy-egy viharos széllökés is előfordulhat, de zivatarok környezetében szintén számíthatunk átmeneti szélerősödésre. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű. Késő estére 19 és 24 fok közé hűl le a levegő.(MET)

Budapesten ez várható a következő 10 napban

előrejelzés

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük