Az Orbán-féle eszmei ragály terjesztői falba ütköznek —Lapzsemle

Heti lapzsemle a Gulácsi Péter és Hrutka János kiállása nyomán, az Orbán propagandistáinak adott nyilatkozattal botrányba keveredett Petry Zsolt esetéről. A kapusedző most kénytelen megtanulni, mit gondol a világ az úgynevezett „nemzeti oldalról”.

Petry Zsolt Gulácsiról, a szivárványcsaládokról és a migrációról

A Magyar Nemzet interjújának végén ezt olvashattuk:

„MN: – Itthon nemcsak a futball, hanem az egyik legjobb magyar futballista véleménye, Gulácsi Péter nyilvános szerepvállalása a Család az család kampányban is nagy port kavart. Korábbi ifi Eb-győztes, válogatott, a reflektorfényben élő kapusként erről mi a véleménye?
Petry: – Az egyik legkomolyabb problémának azt tartom, hogy jelentősen csökkent a véleménynyilvánítás színvonala. Mi, a nemzeti oldal képviselői elvárjuk a másik oldaltól, hogy meghallgassa a mi álláspontunkat. Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. Elvégezném azt a munkát, amit a klubom és a magyar válogatott elvár tőlem. A közvéleményt megosztja a társadalmi kérdésekben kinyilvánított vélemény. A sportolókat, adott esetben Gulácsi Pétert azért szeretik az emberek, mert bravúrral véd, vagy megfog egy tizenegyest, és magyar címerrel a szíve fölött szenzációs teljesítményt nyújt a kapuban. Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében.
MN: – Társadalompolitikai kérdésekben van véleménye? Nemzeti oldalt említett az imént, a konzervatív oldallal szimpatizál?
Petry: – Teljes mértékben. Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.”

A Hertha BSC, amelynek Petry kapusedzője volt, ezek után elköszönt a magyar „nemzeti oldal” nótáját fújó munkatársától.
„A Hertha BSC úgy indokolta a menesztést, hogy aláírta a sokszínűség chartáját, és aktívan elkötelezett a sokszínűség, valamint a tolerancia mellett, mert ezek az értékek fontosak számukra. Ez nem található meg Petry Zsolt nyilatkozataiban, amelyeket munkatársukként – velük nem egyeztetve – nyilvánosan tett.
„Petry Zsolt munkáját mindig nagyra értékeltük. Mindig nyitott, toleráns és segítőkész volt. Soha nem viselkedett homofób módon vagy nem volt rá jellemző az idegengyűlölet” – magyarázta az elnök Carsten Schmidt.
A Hertha vezetője hozzátette: megismerték a fordítás finomságait, elhiszik, hogy Petry nem mindenben pontosan úgy fogalmazott, kihagytak a gondolataiból, de a kijelentések nem állnak összhangban a klub alapértékeivel.”

lapzsemle

Orbánék nemzetközi botrányt kavartak

Szijjártó külügyminisztériuma diplomáciai skandalummá fokozta a magyar propaganda és Petry szerencsétlen együttműködésének nyomán egy német klub által hozott döntést.
A csicskások lelkesen tódítottak is ezen, a legmesszebbre az állítólag „emberarcú fideszes”, Gulyás Gergely ment, Hitler sötét emlékét is idekeverve… A német válasz persze nem maradt el.
„A német Külügyminisztérium szóvivője teljesen érthetetlennek tartja, amit a magyar kormány előadott Petry Zsolt menesztése ügyében és ezt a budapesti német ügyvivő ezt meg is mondta, amikor beidézték a Bem rakpartra. Eszerint Németország a lehető leghatározottabban visszautasítja, amit Gulyás Gergely kifejtett, hogy ti. a náci időket idézi, ahogyan eltávolították a Hertha kapusedzőjét, miután az nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.”
(Szabad szemmel: Nem tud mit kezdeni az Orbán-kormány nácizós mutatványával a német külügy )

A Petry-botrányt sokan, sokféle oldalról elemezték (pl itt: Techet PéterFarkasházy TivadarTóth Balázs, a Helsinki Bizottság munkatársa ), én lapszemlémben az ügynek alábbi elemét emelem ki.

Gulyás Gergely, ha nem is szándékosan, jó helyen kapisgált,

amikor a németeket felháborító történelmi párhuzamot elővette. A demokratikus Németország közvéleménye ugyanis rendkívül érzékeny arra, ami a huszadik század huszas-harmincas éveiben, Adolf Hitler előrenyomulása idején történt. Éppen ez az élő tapasztalat az, amit Orbán emberei nem képesek megérteni: a fokozatosan előrenyomuló, szélsőjobboldali eszméket terjesztő új erők fenyegetését nem vehetik még egyszer félvállról. A magyar szélsőségesek most éppen azt tapasztalják, hogy a szabad, demokratikus Nyugat-Európában a helyükön kezelik azokat, akik Orbán szellemi fertőzését próbálják terjeszteni.

Ungváry Rudolf az istencsapásáról

Az Orbán irodájában kifüggesztett fideszes hétparancsolatról mondta el a véleményét a Klubrádióban Ungváry Rudolf író, de a Petry-botrány kapcsán feltáruló valóságra, a német és magyar közszellem közötti szakadékszerű különbségre is rávilágít.
„Ennek az embernek a kulturális színvonala maga az elevenszemű iszony. Olyan szinten éli meg az életet, hogy lMagyarország számára egy istencsapása, hogy egy ilyen ember lett megválasztva az ország nemzetvezetőjének.
(…) Ezért nagy hiba az Európai Unió részéről, hogy ennyire szőrmentén kezelik ezt az embert. Azt hiszi, hogy mehet tovább. Ahogy Hitler is akadálytalanul mehetett tovább 1939. szeptember elsejéig.”
(A hangfelvételen 1:00:30-tól hallható Bolgár György beszélgetése Ungváry Rudolffal. Az idézett részlet 1:09:10-től. )

 

lapzsemle

One thought on “Az Orbán-féle eszmei ragály terjesztői falba ütköznek —Lapzsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük