Az Orbán-Salvini találkozóval egy másik, Macron-ellenes Európa körvonalazódott

Matteo Salvini és Orbán Viktor találkozójával a milánói prefektúra épületében létrejött az Emmanuelle Macron francia elnökkel szembeni európai szövetség – kommentálta az olasz Liga kormánypárt vezetője és a magyar miniszterelnök előző napi megbeszélését a La Stampa című olasz napilap szerdán.

Szövetség az olasz és a magyar kormány között

Az újság szerint kilenc hónappal az európai parlamenti (EP) választások előtt egy „másik, Macron-ellenes Európa” körvonalazódott. Salvini és Orbán barikádra lépett azzal a céllal, hogy az Európai Néppártot (EPP) – amelynek Salvini pártja nem is a tagja – „a saját politikai térfelükre vonzzák”. 

A La Stampa szerint Salvini és Orbán találkozója az olasz és magyar kormány közötti szövetséget fektette le a migráció terén és számos más európai politikai kérdésben. A lap hangsúlyozta, hogy a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elhatárolta ugyan magát a találkozótól, de a római kormány migrációs politikája egyre inkább Salvini felé mozdul el.

Itália elmozdult a V4-országok irányába

A La Stampának nyilatkozó Antonio Tajani EP-elnök, az olasz jobbközépből érkezett politikus kijelentette, hogy aki kereszténynek vallja magát, annak szolidárisnak kell lennie. Hozzátette: reméli, nem Orbán Viktor lép ki az EPP-ból, hanem esetleg a Salvini vezette Liga csatlakozhat hozzá.

A jobbközép Il Giornale úgy értékelte, Itália ténylegesen elmozdult a közép-európai V4-országok irányába, hiszen Salvini és Orbán között kormányszintű találkozó zajlott le. Az olasz sajtó felfigyelt arra, hogy a sajtótájékoztatót az olasz és az európai uniós zászló előtt tartották.

Magyarország zárva marad az Itáliából áthelyezendő menedékkérők előtt

A Corriere della Sera külön cikkben mutatta be Orbán Viktor politikai pályafutását és az általa hirdetett illiberális demokrácia nézeteit. A Corriere megállapította, hogy a Salvini és Orbán közötti európai szövetség nehéz helyzetbe hozta az M5S-t, és az olasz külpolitikában megtörte a két kormánypárt eddig is gyenge egységét. A lap megjegyezte, hiába nevezte hősnek és dicsérte Orbán Viktor Matteo Salvinit, Magyarország „kapui” zárva maradnak az Itáliából áthelyezendő menedékkérők előtt.

Bruno Bonnell francia politikus, Emmanuel Macron pártjának parlamenti képviselője a Corrierében „végzetes veszélynek” nevezte a bal- vagy jobboldali populisták és a progresszív erők szembenállását, amely szerinte kemény harchoz vezet az EP-választásokon.

Salvininek és Orbánnak az célja, hogy betörje Brüsszel kapuit

A balközép La Repubblica Walter Veltroni olasz baloldali politikus írását közölte, amelyben a szerző egyebek között azt írta:  „ne nevezzük őket populistának, a szélsőjobbal szemben elérkezett egy új baloldal ideje”.

A huffingtonpost.it olasz hírportál elemzése szerint Salvininek és Orbánnak az célja, hogy betörjék Brüsszel kapuit, és bevegyék „a hatalom folyosóit, amelyeket ötven év óta a mérsékelt néppártiak és a reformszocialisták népesítettek be”.

Matteo Salvini közösségi oldalai sok képet közöltek és egyenesben közvetítették a magyar miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóját. Salvini úgy kommentált: „a mi Európánk a munkához, élethez, egészséghez és biztonsághoz való jogon alapul majd. Elég volt a pénzügyi világ és a migráció diktatúrájából.”

Niedermüller: az EP-választások tétje Európa jövője

A jövő évi európai parlamenti választások tétje Európa jövője, az, hogy megőrizzük-e Európát a jelenlegi formájában, vagy a Salvini-Orbán vonalon haladva egy egészen másfajta Európai Unió jön-e létre – jelentette ki Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

A képviselő Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök keddi olaszországi találkozójára reagálva „jellemző választásnak” és „furcsa jelzésnek” nevezte, hogy a magyar miniszterelnök nem Angela Merkel német kancellárral vagy Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt Európa jövőjéről, hanem egy olyan politikussal, aki a jelenlegi rendszert elutasítja.

Az Európai Néppárt nélkül nincs Európai Parlament, nincs Európai Unió

Kijelentette, Orbán Viktornak el kell magyaráznia európai parlamenti frakciójának, hogy miért egy olyan szélsőjobboldali politikussal folytatott megbeszéléseket a migrációról és Európa jövőjéről, aki nyíltan és egyértelműen szembemegy az Európai Néppárttal és annak értékeivel. Az Európai Néppárt nélkül nincs Európai Parlament, nincs Európai Unió – húzta alá.

Mint rámutatott, noha mindkét kormány az Európai Unióban kíván maradni, másfajta Európát akar. Olyan Európát, amely nem azokon az alapelveken és alapértékeken nyugszik, amelyeken eddig. Az európaiak többsége kritizálhatja az Európa Uniót, elutasíthatja egyes megoldási kísérleteit, de ezt a fajta uniót akarja megtartani – vélekedett.

Nem megvalósítható sem logisztikailag, sem politikailag

Niedermüller Péter elmondta, a migráció tekintetében a két kormány egyaránt a menekültek származási országukba való visszaküldése mellett érvel. Ez az elképzelés azonban egyrészt politikailag, másrészt logisztikailag is megvalósíthatatlan – jelentette ki.

Arra emlékeztetett, hogy Olaszország a menekültek átvételét kéri a többi tagállamtól, amíg Magyarország egyetlen menekültet sem hajlandó átvenni. Ez nehezen áthidalható, nyilvánvaló szembenállás és nézetkülönbség a magyar és az olasz migrációs politika között – húzta alá a képviselő.

(Forrás: MTI)

Orbán első munkanapján Salviniről: “ő az én hősöm, sorstársam is….és van néhány tapasztalatom, amit meg tudok vele osztani”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük